Nyheter

Pyssel och musik på Rosa Stationen Birkagårdens avslutning

Ljuset lyser ut på karlsbergsvägen. Språkcaféet är lika fullt som vanligt. Julen är så nära att pepparkaksdoften känns innan ugnen ens blivit varm. Sista träffen för säsongen var kommen.

Nästa termin kommer Rosa stationen att flytta till Midsommargården på Telefonplan. Den 30 januari börjar nästa termin. Nya lokaler men med samma hjälpsamma anda.

Nästa termin kan bli ännu bättre. Språklärarna har nya planer för undervisningen.

– Alla sa så fina saker på utvärderingen, trots det visade nöjet planerar vi att minska bullret under lektionerna genom att ha fyra grupper istället för två, säger Anna Novak, lärare på rosa stationen.

Under kvällen bjöds även gästerna på språkcaféet på konsert av Birkagårdens folkhögskola. Stråkar, piano och sång fyllde lokalerna.

Text och foto: Martin Jedestav

Klicka här för vårterminens datum, adress till Rosa Stationen Midsommargården och mycket mer.


Fotbollslaget öppet för alla söker fler tränare

Sedan i mars har de tränat fotboll ihop, sprungit, svettats och skrattat. Blandade åldrar och ursprung har skapat en unik vänskap.

– Vi vill bara ha kul. Säger en av spelarna.

Att kalla Rosa United för laget där alla får plats lämpar sig utmärkt. När vintersolen lyser in genom fönstren vid taket i idrottshallen finns det nog inte en själ som kan känna något annat än värme. När laget dunkar varandra i ryggen och skrattar känns det att något speciellt har skapats här.


Stockholms Stad har fixat lokaler för laget och andra sponsorer hjälper till med utrustning. Ett fåtal volontärer har tillsammans sett till att laget en gång i veckan kan ses och spela ihop.

– Fler volontärer behövs, gärna manliga, vi vill också ha fler tjejer i laget, säger Hilin Al- Tamimi, huvudansvarig för RWS Rosa United.


Oavsett ålder, oavsett kön och oavsett hur duktig en person är, alla är välkomna i laget. Nu är säsongen slut och framtiden är inte helt beslutad om. Tillsammans vill de fortsätta och bli ännu fler som deltar i gemenskapen.

Fler volontärer sökes som tränare till laget för att behålla glädjen och göra lagets framtid säkrare. Så Rosa United får fortsätta att ha kul tillsammans på fotbollsplanen.

Text och foto: Martin Jedestav

 

Här kan du läsa mer om Refugees Welcome Stockholms eget fotbollslag!


Protester mot kvällens tvångsutvisningar till Afghanistan

Karin Törnell, ansvarig för volontärjurister inom Refugees Welcome Stockholm

”Idag är en mörk dag. Ikväll 22.30 går ett plan till Kabul med ungdomar i. Några av dem skulle omfattats av regeringens förslag på utvidgad gymnasielag om de fått stanna några månader till. Varenda en av dem är skyddsvärda och livrädda”, säger Refugees Welcome Stockholms juristansvariga Karin Törnell.

Läs mer hos Dagens Nyheter: Protester mot utvisningar till Afghanistan

Läs också artikel i Svenska Dagbladet om: Nya hårda restriktioner inför utvisningar av Afghaner

 


RWS ordförande försiktigt positiv till regeringens beslut om ensamkommande

RWS ordförande försiktigt positiv till regeringens beslut om ensamkommande

– Det är i grunden positivt och välkommet att regeringen försöker göra något åt den svåra situation som uppstått för de tusentals unga som blivit lidande när Sverige inte kunnat handlägga deras ärenden inom rimlig tid, säger Refugees Welcome Stockholms ordförande, asylrättsjuristen Daniel Carnestedt.

Refugees Welcome Stockholms ordförande Daniel Carnestedt

– Det kvarstår dock obesvarade frågor. Exempelvis, vad gäller för de vars utvisningsbeslut vinner laga kraft innan de föreslagna ändringarna börjar gälla? Kommer de utvisas ändå? Och vad händer med de som just nu sitter förvarstagna i väntan på utvisning? Med det sagt och med den begränsade effekt som den så kallade gymnasielagen förde med sig färskt i minnet så är jag försiktigt positiv, tills vi ser hur många som det i praktiken kommer att omfatta.

Regeringens pressmeddelande:
En ny möjlighet till uppehållstillstånd för ensamkommande

Under 2015 kom många ensamkommande barn till Sverige. På grund av det höga mottagandet blev handläggningstiderna också allt längre. Detta har i sin tur lett till att ett antal ensamkommande barn har hunnit bli myndiga under handläggningstiden. Det i sig har kraftigt minskat deras möjlighet att få uppehållstillstånd beviljat.

Regeringen föreslår nu att fler av de ensamkommande som drabbats av de långa handläggningstiderna ska få en ny möjlighet till uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå. Förändringarna görs inom gymnasiereglerna i den tillfälliga lagen.

De som ges nya möjligheter till uppehållstillstånd är de ensamkommande som sökte asyl senast den 24 november 2015 och som:

  • har väntat 15 månader eller längre på beslut från Migrationsverket
  • har fått sin asylansökan prövad enligt den tillfälliga lagen (dvs efter den 20 juli 2016)
  • registrerats som barn vid ankomst
  • studerar eller har studerat och har för avsikt att fortsätta att studera på gymnasial nivå,
  • fortfarande befinner sig i landet, och
  • inte begått brott

De ensamkommande som kommit efter 24 november 2015 eller med en kortare handläggningstid än 15 månader omfattas inte av förslaget. Uppehållstillstånd enligt förslaget gäller, precis som i befintligt regelverk, för studier på introduktionsprogram och nationellt program på gymnasiet, eller motsvarande utbildningar på gymnasial nivå på komvux och folkhögskola. Regeringen föreslår nu att även personer som går ett så kallat ”yrkespaket” ska omfattas. På samma sätt som elever vid nationellt program ska de få uppehållstillstånd för att slutföra utbildningen och möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden med de möjligheter till uppehållstillstånd som detta ger.

Det här är en tillfällig ordning. En ansökan måste lämnas in inom tre månader från det att bestämmelserna träder i kraft. Lagstiftning förutsätter stöd i riksdagen och ambitionen är att lagstiftningen ska träda i kraft innan sommaren 2018.

Förändringar i eget boende

Regeringen ställer sig positiv till att införa någon form av system med så kallat värdigt eget boende för asylsökande och att det som idag kallas EBO bryts upp. Konkret innebär det att som utgångspunkt ska den pågående Mottagandeutredningens förslag rörande asylsökandes rätt att välja eget boende läggas fram för riksdagen om ingen alternativ utformning hittas. Att riva upp utformningen och reformera EBO är en nödvändig åtgärd för att stärka nyanländas etablering på arbetsmarknaden och i det svenska samhället. Boendelösningar vi ser idag där asylsökande lever i extrem trångboddhet, ofta i stark koncentration till vissa kommuner och stadsdelar, måste motverkas.

Avstämning av lag om tillfälliga begränsningar av möjlighet att få uppehållstillstånd

Regeringens förslag är att den tillfälliga asyllagen oförändrad ska vara i kraft även det tredje året, det vill säga till juli 2019, med undantag för ovan nämnt om ensamkommande. Detta ska stämmas av med de partier som enades om insatser med anledning av flyktingkrisen.


Hjälp oss fortsätta #entermintill

Refugees Welcome Stockholms verksamhet drivs helt med stöd av människor som dig. Med din hjälp driver vi mötesplatser för inkludering med svenskundervisning, juridisk rådgivning, kulturaktiviteter, idrott och gemenskap. Med din hjälp lyfter vi fram orättvisor och sådant som kan förbättras i den svenska asylprocessen.

Det kan handla om att hjälpa en mamma återförenas med sina barn genom gratis juridisk rådgivning av våra volontärjurister. Att ha råd att bekosta en tolk till samtal som detta för att ge möjlighet för varje människa att berätta sin historia utan språkliga hinder. Exemplet med mamman som flytt är en del av vardagen inom RWS – en vardag och verksamhet som vi behöver din hjälp för att kunna fortsätta med.

Varje slant gör skillnad, hjälp oss fortsätta #entermintill

Swisha en slant till 123 28 00 001.
Eller sätt in en peng på bg 5049-0697.

Varmt tack!


Filmens makt – att dela sin verklighet

RWS Open Cinemas filmdag Film utan gränser inleddes med fem dokumentärfilmer där besökarna fick dela verkligheten för människor som flytt. I sin nya verklighet, på plats i Sverige eller som tvingad ut ur landet. 

Panelsamtal under Film utan gränser på Filmhuset den 28 oktober.

På kanske tio kvadratmeter, med madrasser på golvet och fönster som täckts för, sitter Mustafa Nauibi och talar om sina möjligheter. En av möjligheterna är att han ska få återvända till Sverige. Den andra möjligheten är att han tar sitt liv. Scenen är från en dokumentärfilm gjord av journalister på gräsrotsfinansierade sajten Blankspot. Mustafa är en av de unga som tvångsutvisats till Afghanistan.

Uppdrag Granskning frågade häromkvällen Fatemeh Khavari, en av talespersonerna för Ung i Sverige, om hon kunde vara säker på att alla som tvångsutvisats till Afghanistan ”skickas i döden”.

– Jamen, är döden bara fysisk? Som jag ser det är det inte bara fysiskt, det är psykiskt också. Alla dör psykiskt. Alla, alla, det spelar ingen roll. Alla dör psykiskt, svarade Fatemeh Khavari.

I Mustafa Nauibis rum som visas i dokumentären finns rekvisita från barndomsåren i Sverige: en brottardräkt med Örgryte IS-emblem. En Bamse-tidning. Att tvinga någon att se självmord som en utväg, är inte det att skicka någon i döden psykiskt? Jo, det är det, enligt Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket. Uppdrag Granskning frågar honom: ”Om [man] skulle revidera och i stället säga att man dör en psykologisk död – vad säger du då?”

– Då håller jag med. Jag tror att många av de här ungdomarna känner så. Speciellt efter att ha varit här under en lång tid. Fått sina nätverk, kamrater, folk som stöttar dem. Sett det här livet och sedan tvingas tillbaka till det där livet. Så i den, ja, det tror jag absolut.

Blankspots film om Mustafa Nauibi var en av de som visades när Refugees Welcome Stockholm, Historieberättarna och Svenska Filminstitutet bjöd in till filmdag på Filmhuset i Stockholm. Där visades också Den Okända Vägen, A Place, Vi Finns Inte På Jorden och DIF Boxing Club. Många av dem av och med människor som sökt asyl i Sverige.

Panelsamtal med Shafagh Shakeri och Esmat Moderi (A Place), Jonas Embring (DIF Boxing Club) och Jonny Holmberg, Mojje Moosavi, Maikel Moosavi, Ahmad Seyar & Amir Mirzaine. (Vi finns inte på jorden). Samtalet modereras av filmjournalisten Emma Gray Munthe.

Filmerna blir ett sätt att kanalisera vanmakten och omsätta den i målmedvetenhet. Det var för en gångs skull, som någon i publiken anmärkte, ett samtal med och av de nyanlända, snarare än en debatt om dem.

– Det är inte så många som vet vad som pågår här, hur situationen är för flyktingarna, för afghanerna. Vår film är ett sätt att visa hur det är, säger Mojje Moosavi, som tillsammans med sin bror Maikel Moosavi medverkar i filmen Vi Finns Inte På Jorden.

Mojje och Maikel Moosavi.

Mojje Moosavi minns en rörmokare som kom till Mojjes boende i stockholmsförorten Fisksätra. Förutom skiftnyckel, tång och skruvmejsel hade rörmokaren också med sig ett knippe fördomar. Boendet motsvarade inte rörmokarens förväntningar.

– Han trodde att vi bara får pengar, skiter i allt och inte gör någonting. Men vi försöker bilda oss en framtid. Vi kommer inte hit för att strunta i landet.

Med filmerna kan fler än rörmokaren besöka de nyanländas hem runt om i Sverige. Människorna som flytt krig och konflikt bara för att hamna i den svenska migrationpolitikens ingenmansland träder fram, blir öden, berättelser, individer.

Regi och foto-duon bakom A place. Shafagh Shakeri (vänster) och Esmat Moderi.

– Ser man en film får man en känsla i magen. Och sedan stannar den känslan i magen kvar, säger Shafaqh Shakeri, som gjort filmen A Place.

Nu handlar det om att ge filmerna spridning, en publik. Jonny Holmberg, projektledare för Vi Finns Inte På Jorden, föreslår en turné runt om i landet.

– Vi måste fortsätta dialogen, säger han.

Och Jonas Embring från Historieberättarna, som gjort dokumentären DIF Boxing Club, påpekar att filmerna inte bara bör nå de som redan engagerat sig för nyanlända och ensamkommande.

– Så SVT kanske ska ta sitt ansvar, säger Embring.

Text: Peter Ottsjö
Foto: Cecilia Nordstrand, www.cicci.nu

Se fler bilder av fotograf Cecilia Nordstrand från dagen via Facebook!

Läs samtliga Peter Ottsjös artiklar från Film utan gränser här!

Refugees Welcome Stockholm, i samarbete med Svenska Filminstitutet, bjöd in till en heldag med film och samtal om hur man kan använda film för att påverka och nå ut med sin berättelse. Flykt, asyl, inkludering och mänskliga rättigheter stod i fokus den 28 oktober på Filmhuset.

En dag fylld av samtal med filmskapare, konstnärer, författare, jurister, journalister och aktivister. I foajén ställdes konst och fotografi ut – och böcker fanns till försäljning. I barnhörnan lät Historieberättarna barn och ungdomar göra sina egna stop motion-filmer.

Dagen var kostnadsfri och besökarna bjöds på lunch och fika. Varmt tack till Fazer som bidrog med filmgodis och Spendrups som stod för all dryck under dagen! Även ett varmt tack till Boulebar Rådhuset som bjöd på alkoholfria drinkar till kvällens avslutande mingel.

Se hela dagens program här


”Jag kan inte sova på nätterna”

Morteza Jamshidi tecknar sin resa från krigets Afghanistan till tryggheten.

Det är blodfläckar på kvinnans vita slöja. Med sina slutna ögon ser hon nästan fridfull ut. Huvudet är avhugget och ligger på marken. Morteza Jamshidi från Afghanistan minns inte hur gammal han var när han bevittnade avrättningen, han gissar på åtta.

Motivet är från en av de teckningar Jamshidi ställt ut i Östersund och som han tagit med sig till den filmdag Refugees Welcome Stockholm anordnat i Stockholm.

Morteza Jamshidi vid sina konstverk utställda i Filmhuset under Film utan gränser.

Tillsammans visar teckningarna Morteza Jamshidis långa resa från Afghanistan till Sverige. Det är våld, umbäranden, utanförskap. På en av dem ska en människa snart drunkna. Bara fingrarna på ena handen är ovanför vattenytan, ett sista desperat försök att klamra sig fast vid livet. Ett barn på en överfull flotte i bakgrunden vill hjälpa, men kan naturligtvis inte.

– Det här är sådant jag sett på vägen till Europa. Bilderna som far runt i mitt huvud, säger Morteza Jamshidi.

Ett av motiven är från Sverige. En svensk medborgare på promenad längs en gata. Bredvid henne tecknar skuggorna av en nyanländ familj av sig mot husväggen. Det är i den sortens skugglandskap Morteza Jamshidi nu själv befinner sig. Han ska snart fylla 19 och vet inte om han får lov att stanna i Sverige. Han lever med en mycket stark rädsla.

– Jag kan inte sova på nätterna.

Morteza jämte sina konstverk som alla skildrar hans egna upplevelser av flykt.

Om Morteza Jamshidi utvisas till Afghanistan finns ingen där som väntar på honom. Familjen lever sedan en tid i Iran.

– Det är farligt för mig i Afghanistan. Om jag måste åka tillbaka dit ska det vara slut för mig.

Text: Peter Ottsjö
Foto: Cecilia Nordstrand, www.cicci.nu

Se fler bilder av fotograf Cecilia Nordstrand från dagen via Facebook!

Läs samtliga Peter Ottsjös artiklar från Film utan gränser här!

Refugees Welcome Stockholm, i samarbete med Svenska Filminstitutet, bjöd in till en heldag med film och samtal om hur man kan använda film för att påverka och nå ut med sin berättelse. Flykt, asyl, inkludering och mänskliga rättigheter stod i fokus den 28 oktober på Filmhuset.

En dag fylld av samtal med filmskapare, konstnärer, författare, jurister, journalister och aktivister. I foajén ställdes konst och fotografi ut – och böcker fanns till försäljning. I barnhörnan lät Historieberättarna barn och ungdomar göra sina egna stop motion-filmer.

Dagen var kostnadsfri och besökarna bjöds på lunch och fika. Varmt tack till Fazer som bidrog med filmgodis och Spendrups som stod för all dryck under dagen! Även ett varmt tack till Boulebar Rådhuset som bjöd på alkoholfria drinkar till kvällens avslutande mingel.

Se hela dagens program här


Moderland – berättelsen om Sveriges mest jagade man

Han blev felaktigt utpekad som terrorist och utsatt för en av Sveriges mest omfattande terroristjakter. Dokumentären Moderland är historien om ett svek och vägen vidare därefter.

I ett annat sammanhang är bilden på Moder Mothanna Magid inget särskilt. Ett stort och brett leende bakom halvtaskig kvalitet, tagen med en mobilkamera. Men uppblåst på kvällstidningarnas löpsedlar, under dagstidningarnas lystna rubriker om en svensk terrorist och på storbildskärmar som visade tv-kanalernas rapportering, får bilden ett groteskt drag. Den antogs vara tagen från en övervakningskamera. Det var mycket som antogs.

Moder Mothanna Magid

Moder Mothanna Magid kom som flykting från Irak 2015. Han tvingades fly sedan terrororganisationen IS intagit hans hemstad, Mosul. Moders hamnade i lilla Boliden utanför Skellefteå. Den 19 november 2015 greps han på order av Säpo, misstänkt för att tillhöra den organisation han flytt från.

Statsminister Stefan Löfven kallade gripandet ”glädjande”.

– Säkerhetspolisens arbete är långsiktigt och mycket arbete återstår. Jag imponeras av snabbheten med vilken man har funnit och gripit den eftersökta, sa Löfven.

Löfven fick snart anledning att ångra det uttalandet. Säkerhetspolisen avskrev nästan omgående misstankarna mot Moder. På vilka grunder de gripit honom – och hur de kunnat göra ett så allvarligt misstag – är inte känt, förundersökningen är hemligstämplad.

En tidning – Norran – har bett Moder om ursäkt för sin rapportering. Övriga medier har enligt David Wikdahl inte sagt ett knyst.

– Media skötte det värdelöst. Att publicera den bilden, det var inte snyggt gjort, säger han.

Panelsamtal med filmskaparna David Wikdahl, Jon Leck och Moder Mothanna och Andreas Nilsson från filmen Moderland. Samtalet modereras av Gabriel Mezquida, från Refugees Welcome Stockholm. med Gabriel Mezquida, David Wikdahl, Jon Leck och Moder Mothanna.

Tillsammans med Jon Leck har David Wikdahl gjort filmen Moderland, som visades när Refugees Welcome Stockholm och Svenska Filminstitutet bjöd in till filmdag på Filmhuset i Stockholm. Moderland skildrar hur Moder Mothanna Magid orkat gå vidare efter att ha blivit felaktigt misstänkt och dömd i medierna.

– När det hände var det många människor som tittade på mig när jag gick förbi dem på gatan, men med tiden har de börjat glömma. Det är inga problem nu, säger Moder.

Efter gripandet krävde Moder svenska staten på 1 miljon kronor i skadestånd, men justitiekanslern ansåg att det räckte med 12000 kronor. I dokumentären får vi dessutom ta del av Moders oro för och väntan på besked om uppehållstillstånd (som han till slut beviljades) och hans rädsla när han inte lyckas få kontakt med familjen som är kvar i Mosul. Trots detta utstrålar Moderland och dess huvudperson hopp, snarare än hopplöshet. Ett rörande inslag gäller den bok Moder gjort tillsammans med vännen Andreas Nilsson, Så Lär Du Dig Arabiska På 7 Dagar.

Andreas Nilsson

Andreas Nilsson var en av de som tog kontakt med Moder efter terroranklagelserna. Med tiden blev de goda vänner.

– Det är visserligen Migrationsverket som sköter uppehållstillstånden. Men det är vi andra som måste prata med dem, bjuda in dem. Vi måste ta dem in i vår värld, säger Andreas.

Den bild som spreds i svenska medier – och som verkar ha varit betydande för Säpos agerande – är Moderlands mysterium. Moder och Andreas lyckas klura ut att bilden tagits hemma i Moders kök. Och Moder kommer på vid vilket tillfälle den är tagen. Nu har han sina misstankar om vem fotografen är, men eftersom han inte är helt säker vill han inte peka ut någon.

– Till skillnad från de svenska medierna, noterar David Wikdahl.

Text: Peter Ottsjö
Foto: Cecilia Nordstrand

Se fler bilder av fotograf Cecilia Nordstrand från dagen via Facebook!

Läs samtliga Peter Ottsjös artiklar från Film utan gränser här!

Refugees Welcome Stockholm, i samarbete med Svenska Filminstitutet, bjöd in till en heldag med film och samtal om hur man kan använda film för att påverka och nå ut med sin berättelse. Flykt, asyl, inkludering och mänskliga rättigheter stod i fokus den 28 oktober på Filmhuset.

En dag fylld av samtal med filmskapare, konstnärer, författare, jurister, journalister och aktivister. I foajén ställdes konst och fotografi ut – och böcker fanns till försäljning. I barnhörnan lät Historieberättarna barn och ungdomar göra sina egna stop motion-filmer.

Dagen var kostnadsfri och besökarna bjöds på lunch och fika. Varmt tack till Fazer som bidrog med filmgodis och Spendrups som stod för all dryck under dagen! Även ett varmt tack till Boulebar Rådhuset som bjöd på alkoholfria drinkar till kvällens avslutande mingel.

Se hela dagens program här


#Novemberuppropet: Stoppa utvisningarna till Afghanistan

UPPROP FRÅN CIVILSAMHÄLLET

#Novemberuppropet: Stoppa utvisningarna till Afghanistan

16 november 2017

Just nu pågår samtal på högsta nivå mellan regeringspartierna som kan bestämma ödet för tusentals ensamkommande barn och unga som kom till Sverige 2015. Hittills har regeringen med ordning och reda som svepskäl varit kallsinniga inför den utsatta situation som barn och unga som riskerar utvisning står inför. Därför startar vi nu #Novemberuppropet för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Trots upprepade krav på stopp av utvisningarna från såväl frivilligorganisationer, egna riksdagsledamöter och kommunalråd så står regeringen fast vid den signalpolitik som ställs mot humanitära värderingar, mänskliga rättigheter och omsorg av människor. Ansvaret för dessa människors framtid vilar tungt på Stefan Löfvens axlar.

Vi kan inte stillatigande se på medan tusentals barn och unga utvisas till krigets och våldets Afghanistan.

Vi kräver att:

• Samtliga utvisningar till Afghanistan av barn och unga som kom 2015 måste stoppas till dess att uppföljning av genomförda utvisningar har skett.

• Uppehållstillstånd på grund av särskilt och synnerligen ömmande omständigheter behöver återinföras.

• Gymnasielagen behöver utvidgas till att gälla fler unga.

Organisationer som står bakom #Novemberuppropet:

Rädda Barnen, genom ordförande Lise Bergh

UNICEF Sverige, Véronique Lönnerblad generalsekreterare

BRIS, Magnus Jägerskog generalsekreterare

Erikshjälpen, Daniel Grahn

Forum – Idéburna organisationer med social inriktning

Sveriges Stadsmissioner

Verdandi, genom Kerstin Källander förbundssekreterare

Rasken Andreasson förbundsordförande

IM- Individuell Människohjälp genom generalsekreterare Ann Svensén

Refugees Welcome Stockholm

Sociala Missionen

Islamic Relief Sverige