Nyheter

RWS söker juristvolontärer!

Refugees Welcome Stockholm bedriver i samarbete med Stockholm Stadsmission juridisk rådgivning inom Stadsmissionens projekt Baba. Baba riktar sig till barn och unga som kommit ensamma till Sverige men som nu fått ett slutligt avslag, eller av någon annan anledning befinner sig utanför samhällets skydd.

Vi söker dig som är juriststudent eller jurist. Helst ska du ha någon tidigare erfarenhet av migrationsrätt och/eller rådgivning. Det finns dock alltid erfarna jurister som stöd via telefon till volontärerna.

Som juristvolontär är du rådgivare en gång i månaden under två timmar, så det rör sig om ett begränsat uppdrag, men kontinuitet är viktigt för ungdomarna så vi ser helst att varje volontär är kvar minst en termin.

Om du är intresserad, skicka ett mail med kort information om dig själv till karin.tornell@rwstockholm.se

Här kan du läsa mer om samarbetet!


Kom och träna med RWS eget fotbollslag!

I dag spelade vi en liten fotbollsturnering med 3 lag, 8 i varje lag som fick turas om att spela mot varandra eftersom 11-mannaplanen inte räckte till. Vi är väldigt glada för det stora intresset för vår fotbollsträning!

Vill du vara en del av RWS Rosa United?

Då är du välkommen oavsett om du är svensk eller nyanländ – vi välkomnar alla, i alla åldrar. Ingen föranmälan krävs det är bara att dyka upp. Träningen är kostnadsfri!

Vi spelar varje lördag klockan 13-15 på Bagarmossen IP. (OBS! byte av plats från nästa lördag, ej längre Enskede)

Välkomna!

Läs mer om Refugees Welcome Stockholms eget fotbollslag här!


Stöd Ung i Sveriges manifestation på Medborgarplatsen!

En manifestation för rätten att leva – och överleva. Stöd Ung i Sveriges manifestation för att stoppa utvisningar till krigets Afghanistan!

Sitt med ungdomarna på Medborgarplatsen eller skänk en slant från håll – varje bidrag gör skillnad!

Swisha direkt till Ung i Sverige: 0736755183

Vill du donera saker? Ring då 0728417192.

Läs Ung i Sveriges brev till Migrationsverkets generalsekreterare Mikael Ribbenvik här!

Mer information, livesändningar från manifestationen och snabba uppdateringar får du genom att följa Ung i Sveriges Facebooksida.

Refugees Welcome Stockholms volontärer finns ofta på plats för att hjälpa till, men vi bär inte Rosa Västar eftersom det här är Ung i Sveriges manifestation. Om du vill fråga om vad som behövs, kontakta de ansvariga som bär gula västar på Medborgarplatsen. Vi från RWS finns där, men bara inte så synliga.

 

Ung i Sveriges talesperson Fatemeh Khaveri. Foto: Ung i Sverige

Tack för en fantastisk Prideparad!

Hur fantastiskt var det inte att få stå upp för kärlek och allas lika rättigheter under Prideparaden?! Tack alla RWS-vänner som gick med i vår grupp, överhöljda av såpbubblor, kärlek och musik.

Det värmde hjärtat att höra jubel från publiken utmed paradvägen och dessutom de fina presentationerna Refugees Welcome Stockholm fick vid de båda tillfällena Pride presenterade paradgrupperna.

Vi är stolta som har möjligheten att tillsammans med alla er stå upp starka för asylrätten. Vi anser att förföljelser på grund av sexuell läggning är ett asylskäl som ska väga tungt och att vikten av att värna liv och hälsa hos hbtqi-flyktingar som anlänt till Sverige bör vara mer prioriterad än i dag på alla nivåer i samhället.

Här kan ni se ett bildsvep från Refugees Welcome Stockholm i Prideparaden!


Kom på La Majonnaise Boule Festival!

Glöm inte att sista anmälningsdagen är den 27 juli. För att spela så måste du anmäla dig.

Anmäl dig genom att kommentera inlägget eller maila namn/lag till Helena.altamimi@refugeeswelcomestockholm.se

Vi kommer bjuda på fika/ lättare grillmat och räknar de som anmält sig via mejl eller meddelat oss direkt. Så ni som inte vill delta i spelandet och vill umgås och hänga i parken mejla gärna att ni vill delta i picknicken, skriv även med allergier. Det är dock obligatoriskt att anmäla sig för att spela.

Vi som spelar startar klockan 9.30 på Rålambhovsparken.

Frågor? Tveka inte att fråga på vilket språk du vill, på arabiska, persiska, svenska eller engelska.

Välkomna!

 

Här nedanför eller i eventet på Facebook hittar du mer information:

 

Kom på La Majonnaise Boule Festival i sommar!

Refugees Welcome Stockholm är bjudna på boulefestival! Följ med och spela boule på en sydfransk festival fylld med skoj, mat, gemenskap och live musik!

En festival för alla, oavsett ålder, om du aldrig tidigare spelat boule eller om du helt enkelt är grym på spelet!

Vi börjar med att träffas 09:30 lördagen den 5 augusti på Rålambshovsparken. Det är 3 personer i varje lag och själva turneringen startar kl 10:00. Det kommer vara ungefär 200 lag med i festivalen. Alla lag spelar minst två matcher.

Om du aldrig spelat boule tidigare är det inga problem! På plats kommer en av festivalens egna Boulemästare kl 09.30 lära ut spelet så man känner sig beredd innan turneringen startar.

Det här är en festival för alla, så om man inte vill spela men ändå vill vara på plats och heja, umgås, fika och äta så är man SÅKLART också välkommen!

Ta med egen mat och dryck om du önskar men fika, lättare grillmat och engångsgrillar kommer finnas på plats för alla!

Det kostar ingenting.

Vill man vara med och umgås i Rålis är det bara att klicka ‘kommer’ i eventet på Facebook eller dyka upp.

Om man vill vara med och spela måste man mejla namn och efternamn. Varje lag kommer vara 3 personer så om man har kompisar man vill spela i samma lag med måste man mejla och säga det! Annars sätter vi ihop lagen. Om man inte mejlar kan man kommentera under inlägget i evenemanget så skriver vi upp dig!

Sista anmälningsdag: 27 Juli

Vi hoppas få ihop massa grymma gäng av både etablerade, volontärer och nyanlända! Alla är välkomna så tipsa kompisar!

Kontakt:

Vill du anmäla dig för att vara med och spela i turneringen mejlar du: helena.altamimi@refugeeswelcomestockholm.se

Om festivalen:

La Majonnaise festivalen har arrangerats av Boulebar årligen ända sedan 1995. Under turneringen kommer rålambshovsparken att förvandlas till en spännande sydfransk boulefestival med härlig musik och roligt sällskap. Vill man se lite bilder från tidigare år, gå in på https://www.facebook.com/LaMajonnaise/

——————————————————————————————

مهرجان لعبة البول في 5 أب Rålambshovsparken

منظمة Refugees Welcome Stockholm تدعو الى مهرجان بطولة البول مجانا، ترحب بالمتطوعين و اللاجئين من جميع الاعمار.

يجب ان يكون في كل فريق ٣ أشخاص، للتسجيل اكتب اسمك الكامل و لمزيد من الأسئلة يرجى التواصل على البريد الالكتروني Helena.altamimi@refugeeswelcomestockholm.se

اذا لم ترغب باللعب تستطيع ان تحضر لأنة خلال اليوم سوف نستمتع بالمهرجان في الحديقة و نقدم لكم مشاوي خفيفة و الحلو. تسطيع ايضا ان تأخذ معق طعامك الخاص

اضغط على شبكة الفيسبوك التالية لمزيد من المعلومات

نتمنى ان نراكم

——————————————————————————————

جشنواره بازى boule در پارك Rolambshovدر تاريخ ٥ اوت

مهاجرين به استكهلم خوشامديد(Refugees welcome Stockholm) شما را به مسابقات boule به صورت رايگان دعوت ميكند.

داوطلبان، تازه واردها و خانواده هاى سوئدى در هر سنى به اين جشنواره خوشامدند.

هر تيم از سه نفر تشكيل ميشود. براى ثبت نام در مسابقات نام و نام خانوادگى خود را به ادرس زير

Helena.altamimi@refugeeswelcomestockholm.se

ايميل كنيد يا در پايين اين برگ بنويسيد.

در طول روز شما را به نوشيدنى و يك خوراك ساده دعوت ميكنيم. الزامى براى شركت در مسابقه وجود ندارد و شما ميتوانيد تنها براى اشنا شدن با ديگران نيز بياييد.

براى اطلاعات بيشتر روى جشنواره (event) كليك كنيد.

خوش امديد!


Hjälp oss ge barnen som behöver det mest en helg på kollo!

Refugees Welcome Stockholm vill ge barnfamiljer som befunnit sig på flykt en möjlighet till lek, bus och en stunds vila från den långa väntan på asylbesked. I år igen bjuder vi in till kollohelg!

Förra året hade Rosa Kollo för barnfamiljer som flytt premiär. En helg med vila, lek och möjlighet att knyta nya vänskapsband med etablerade i Sverige.

 

 

Vi fick ett fantastiskt stöd av privatpersoner och företag som tillsammans gjorde helgen möjlig att genomföra. Allt från pengar till pannlampor till mörka kollokvällar, mat och frukt skänktes. Vi är enormt tacksamma över alla som bidrog och ber nu åter igen om ert stöd att ge barnen som behöver det mest en underbar helg på kollo.

Kan du eller ditt företag bidra med en slant? Kanske vill ni hjälpa oss med hyreskostnaden för bussen vi även i år behöver boka för att transportera barnfamiljerna till kollot? Har du möjlighet att bidra med mat, frukt eller annat som behövs till barn som vuxna under en kollohelg? Eller har du kanske en pannlampa du inte använder att skänka?

 

En helg fylld av kanotpaddling, lekar och bad.

Vi kommer av säkerhetsskäl inte att berätta exakt när kollot planeras, men kommer självklart att berätta om helgen både i text och bild i efterhand.

Swisha gärna till 123 28 00 001, eller sätt in en slant på bg 5049-0697. Stort och varmt tack!

Läs gärna mer om föregående års Rosa Kollo här!

 

Nya vänskapsband knöts på Rosa Kollo 2016.

Gå med oss i Prideparaden!

Mänskliga rättigheter och ett liv fritt från diskriminering och förtryck – för alla, överallt. Det är vad RWS står för – i det finns självklart också vårt arbete med stöd och hjälp till hbtqi-personer som flytt från krig.

Vi vill visa tydligt att vi står stolta med dessa värderingar genom att även i år gå i en egen grupp i Prideparaden i Stockholm.

Gå med oss!

Vi skulle bli väldigt glada och stolta om så många RWS-vänner som möjligt vill stå upp för mänskliga rättigheter genom att delta under vår banderoll i paraden.

Lördagen den 5 augusti klockan 13 börjar de första grupperna i paraden röra på sig.

Ange att du vill gå med oss genom att tacka ja till eventet via vår Facebookgrupp, så försöker vi ordna med rosa västar så det räcker till så många som möjligt. Du kan välja att gå med oss hela paraden, eller följa med delar av den.

Vill du stödja vårt arbete för ett värdigt mottagande och hjälp till människor som flytt? Swisha en slant till 123 28 00 001. Tack ❤️💛💚💙💜

 


Följ med på sommarläger med Newcomers Youth!

RFSL Newcomers Youth har platser kvar på sitt sommarläger! Anmäl sig så snart som möjligt om du vill följa med.

Lägret kommer att fokusera på olika frågor som rör bland annat rättigheter och asylprocess. Men vi kommer också att bada, chilla och ha kul!

Är du ung nyanländ hbtq-person eller ung hbtq-person som ska eller har sökt asyl mellan 15-25 år? Vill du följa med? Anmäl dig nedan.

Datum för läger: 16-19 augusti

Vart då: Stockholmsområdet

Newcomers Youth står för resor, kost och logi.

Sista anmälningsdagen är 19 juli. Eller till att platserna är fulla.

Anmäl dig här!


Fullt hus för #pratamed i Almedalen!

På tisdagskvällen arrangerade Refugees Welcome Stockholm två paneldiskussioner, visning av UR-dokumentären Moderland och en biovisning i samarbete med Bygdegårdarnas Riksförbund. En kväll fylld av möjligheter att #pratamed – inte om människor med egen erfarenhet av flykt och att vara ny i Sverige.

Och vilka samtal! Vi är väldigt glada över att ha nästintill fullsatt under paneldiskussionen på Folkets bio Roxy, där Rasha, Omar och Aziz stod på scenen jämte vår fantastiska moderator Alexandra Pascalidou för att #pratamed besökarna om sina erfarenheter. Via videolänk fanns även Shahad med, som flytt från kvinnoförtrycket i Saudiarabien och nu lever som ”papperslös” i Sverige.

Omar, Aziz, Rasha och Alexandra på scenen – med Shahad via videolänk.

Det blev ett samtal om svårigheterna i att hitta sysselsättning under den långa väntan på asylbesked, att lära sig svenska och bli en del av det svenska samhället. Men också om att lära sig sitt nya språk via Youtube (!) och att ha starkt stöd från etablerade i Sverige, att hitta nya vänner och en framtid i sitt nya land.

Missade du panelsamtalet? Se vår livesändning via Facebook!

 

Nästan fullsatt på RWS panelsamtal i Almedalen.

Efter vår första paneldiskussion, som kändes så viktig att den drog över tiden, visades Utbildningsradions dokumentär Moderland. Filmen om Moder Mothanna av filmskaparen David Wikdahl hyllades med jubel och applåder från en nästintill fullsatt biosalong.

 

Visning av UR-dokumentären Moderland på Folkets bio Roxy i Almedalen.

Efter filmvisningen fick vi #pratamed Moder Mothanna själv och David Wikdahl, i ett samtal med Refugees Welcome Stockholms Gabriel Mezquida. Som första fråga från publiken kom en ursäkt – från tidningen Norrans chefredaktör, den tidning som var först med att hänga ut Moder Mothanna när mediedrevet gick. ”Vi har dragit lärdomar av det här”, lovade Marcus Melinder.

Missade du panelsamtalet? Se det i efterhand via vår livesändning på Facebook!

Missade du visningen? Se David Wikdahls dokumentär Moderland via UR!

 

Panelsamtal med Moder Mothanna, David Wikdahl och Gabriel Mezquida.

Som avslutning på Refugees Welcome Stockholms satsning på att få fler att #pratamed i Almedalen visades Njuta Films kritikerrosade Medan vi lever på storbild vid Almedalsparken. Visningen av filmen, som är med svenskt tal och har textats på arabiska genom vår satsning RWS Open Cinema, skedde i samarbete med Sveriges Bygdegårdar. En fin avslutning på en dag fylld av samtal.

 

Filmvisning av Medan vi lever i Almedalsparken.

 

Läs mer om Refugees Welcome Stockholms satsning på att få deltagarna i politikerveckan att #pratamed direkt berörda här!


Migrationsministern är stolt över Sveriges asylpolitik

– Kan inte säga att jag ligger vaken om nätterna, men det är klart att jag brottas med dessa frågor hela tiden.

– 146 000 syrier har fått skydd i Sverige. Sverige har gjort den största humanitära insatsen någonsin. Större än när vi räddade människor med vita bussarna under andra världskriget. Klart att vi ska ta vårt ansvar, och det gör vi mer än någonsin.

– Det gick ju väldigt fort med den nya lagstiftningen. Lagrådet avrådde oss, men jag var övertygad om att vi behövde agera.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) sade så många upprörande och intressanta saker på utfrågningen på Migrationsplatsen i Almedalen på måndagen att vi var tvungna att smälta dem ett par dagar.

– ID-kontroller var politiskt och juridiskt svårt att driva igenom. Allra svårast är att veta när man ska upphöra med dem. Nu gjorde vi det för en månad sen. Antalet asylsökande har inte ökat. De kommer i en takt som vi klarar av.

– Jag gillar inte benämningen stopplag. Det är inte så att det inte kommer några, det kommer 400-500 asylsökande i veckan fortfarande.

– Vi stoppar inte familjeåterföreningar.

Angående processerna i EU gällande unionens fallerade gemensamma asylpolitik och gällande kommuners ansvar att ta emot asylsökande, sade Morgon sådant som gav oss små, små förhoppningar, även om det är svårt att lita på en regering som lade om hela sin flyktingpolitik inom loppet av två månader hösten 2015.

– Vi har redan kompromissat, så är vår position nu i EU-förhandlingarna.

– Alla kommuner måste ta emot, det finns en lag som säger det. Sverige är ett land där vi följer lagar. Det finns några kommunalråd jag behöver prata mer med. Jag kan inte acceptera att någon av ideologiska skäl inte vill ta emot nyanlända. Då får man vara skarp.

Text och foto: Elin Lindén