Nyheter

Ensamkommandes berättelser i fokus när Refugees Welcome Stockholm arrangerar Film utan gränser

Refugees Welcome Stockholm, i samarbete med Svenska Filminstitutet, bjuder in till en heldag med film och samtal om hur man kan använda film för att påverka och nå ut med sin berättelse. Flykt, asyl, inkludering och mänskliga rättigheter står i fokus den 28 oktober på Filmhuset.

Refugees Welcome Stockholm visar kortfilmer av och med ensamkommande ungdomar från Afghanistan, och hyllade dokumentärer från Iran och Sverige.

Vi presenterar samtal med filmskapare, konstnärer, författare, jurister, journalister och aktivister. I foajén ställer vi ut konst, fotografi och böcker.

– Vi ser fram emot en dag fylld av viktig film, och ännu viktigare samtal. Att använda film för att nå ut med sin berättelse och påverka kommer att vara en röd tråd under dagen som vi inleder med kortfilmer av och med ensamkommande ungdomar från Afghanistan. Att fler människor nås av deras berättelser känns i dagsläget akut, säger Anna Hagnefur, projektledare för Refugees Welcome Stockholm.

Vi kommer att visa klipp från David Wikdahls dokumentär, Medborgare, om folkrörelsen Ung i Sverige. Representanter från organisationen som kämpar för ett stopp på utvisningarna till Afghanistan deltar i ett panelsamtal med Viktor Banke, jurist och författare, och Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig flyktingfrågor och migration, Amnesty International. Samtalet leds av journalisten Ivar Andersen.

– Jag kom till Mynttorget strax efter naziattacken. Där fanns unga afghaner som var engagerade men också välplanerade och på ett medvetet sätt drev sin fråga, jag insåg snabbt att något stort var på gång. Jag satte en mygga på talespersonen Fatemeh Khavari och har sedan dess följt ledningen för Ung i Sverige på nära håll. Filmen ”Medborgare” ger en unik inblick i en rörelse som berör dig och mig, säger filmaren David Wikdahl.

Vi gästas också av Moder Mothanna och Andreas Nilsson från den uppmärksammade dokumentären Moderland – om en av Sveriges största terroristjakter, som ledde till att Moder greps felaktigt misstänkt för terroristbrott.

I anknytning till foajén finns en barnhörna för små och stora barn. De kan rita, eller prova på att göra sina egna filmer med hjälp av Historieberättarna. Barnfilm visas på en mindre duk och barnpassning finns hela dagen.

Vi bjuder på kaffe, frukt och eftermiddagslunch. Allt är gratis men antalet platser är begränsade.

Boka din plats här!

PROGRAM – FILM UTAN GRÄNSER – 28/10 12.00 – 20.30

12.10 Perspektiv: kortfilmer

  • Den okända vägen 23 min
    A Place 10 min
    Vi finns inte på jorden 30 min
    DIF Boxing Club 5 min
    Jag kan inte fatta att jag är tillbaka i Afghanistan 5 min

Panelsamtal med Mohsen Yonesi (Den okända vägen), Shafagh Shakeri och Esmat Moderi (A Place), Ajmal Omar (DIF Boxing Club) och Mojje Moosavi, Ahmad Seyar & Amir Mirzaine från Vi finns inte på jorden. Samtalet modereras av filmjournalisten Emma Gray Munthe.

14:15 Paus

Vi bjuder på kaffe eller te, och frukt. Morteza Jamshidi berättar om sina teckningar om flykten till Sverige i foajén.

14:45 Moderland: filmvisning

I november 2015 hamnade Boliden i centrum för en av Sveriges största terroristjakter som kulminerade i att Moder Mothanna greps felaktigt misstänkt för terroristbrott. Vad hände med Moder Mothanna när stormen lagt sig? I David Wikdahl och Jon Lecks dokumentär får vi följa hans väntan på uppehållstillstånd och upprättelse samtidigt som krigets fasor från hemlandet Irak gör sig påminda.

Panelsamtal med filmskaparna David Wikdahl och Jon Leck samt Moder Mothanna och Andreas Nilsson från filmen. Samtalet modereras av Gabriel Mezquida från Refugees Welcome Stockholm.

16:15 Afghansk lunch

Vi bjuder biopubliken på afghansk lunch. I foajén kan man prata med Ali Zardadi om hans bok Ängeln och sparven vid bokbordet, och ta del av Amir Nabizadehs fotografier och Morteza Jamshidis teckningar.

17:15 Medborgare: filmvisning

Filmskaparen David Wikdahl visar klipp ur sin kommande dokumentär Medborgare. Vi får se hur en rörelse tar form med en tydlig talesperson i spetsen. Filmen följer Fatemeh Khavari, Mahmood Rezaie och de andra bakom Ung i Sverige på en resa med ett tydligt mål.

Panelsamtal

Vi diskuterar situationen i Afghanistan, och situationen i Sverige för asylsökande ensamkommande. Ung i Sverige berättar om hur allt började och hur de har jobbat med rörlig bild och sociala medier för att skapa en folkrörelse.

Medverkar gör Fatemeh Khavari, Mahmood Rezaie, Amir Nabizadeh från Ung i Sverige, Viktor Banke, jurist och författare, samt Madelaine Seidlitz jurist och ansvarig flyktingfrågor och migration, Amnesty. Samtalet modereras av journalisten och författaren Ivar Andersen.

18:30 Sonita: filmvisning

Sonita Alizadeh född 1996 i Herat, är en rappare och människorättsaktivist från Afghanistan. Vid sexton års ålder ville Sonitas föräldrar gifta bort henne med en man i femtioårsåldern. Som en protest skrev hon låten Brides For Sale. Dokumentärfilmen av den iranske filmaren Rokhsareh Ghaem Maghami berättar hennes historia. Visningen presenteras i samarbete med Doc Lounge och med stöd av Stockholms Stad.

Panelsamtal

Socionom-studenten Matilda Berglund reste under en månad runt i Iran, och bodde hos sex olika familjer, för att ta reda på hur situationen ser ut för de miljoner papperslösa afghaner som bor där. Matilda arbetar även på ett HVB-hem. 17-åriga Shabana berättar om sitt liv i Afghanistan innan hon flydde till Sverige. Samtalet modereras av Rokibath Alssane, verksamhetsutvecklare från Individuell Människohjälp och Move it.

20.30 Slut


Utvisningarna till Afghanistan: ”Det vi gör är inte humant”

Under tisdagskvällen var 17 personer inbokade på ett chartrat flygplan till Afghanistan. När planet lyfte satt tio personer på flyget. Sex var asylsökande som fått avslag och utvisningsbeslut och tre var utvisade på grund av brott, skriver Dagens Nyheter. Den tionde, som fick vända i Kabul, var asylsökande som fått avslag och utvisningsbeslut, men vars ärende inte accepterades i Kabul.

Refugees Welcome Stockholms juristansvariga Karin Törnell var en av dem som kämpade för att stoppa utvisningarna till Afghanistan under gårdagen. I sin roll som asylrättsjurist ser hon en annan verklighet än den som kan kännas rätt för någon som beslutar i ett enskilt ärende på Migrationsverket.

– När man ser processen från den andra sidan, när man pratar med de panikslagna ungdomar som ska utvisas och deras gråtande medmänniskor, när man är det enda som står mellan dem och en enkel biljett till Kabul, då är det omöjligt att se det lika svart och vitt, skriver Karin Törnell.

Karin Törnell, ansvarig för volontärjurister inom Refugees Welcome Stockholm

– Afghanistan är inte ett tryggt land och det vi gör mot de vettskrämda kidsen som skickas dit med tvång är inte humant.

– De killar vars ärenden jag var involverad blev inte utvisade igår. Men när lättnaden över det börjar lägga sig finns en klump i magen kvar. Planet gick. Det har landat i Kabul. På planet satt människor. Vad händer dem nu? Klart står i alla fall att vi som samhälle utsatt dem för något vi kommer skämmas över när vi läser historieböckerna i framtiden.

948 människor har utvisats till Afghanistan under 2017, uppger Dagens Nyheter som refererar uppgifter från Migrationsverket.

78 har varit ensamkommande barn.

Läs Refugees Welcome Stockholms debattinlägg på Dagens Nyheters debattsida: Lagligt men omoraliskt utvisa unga till Afghanistan

Läs om Amnesty Internationals kritik mot utvisningarna till Afghanistan här


Välkommen till en dag med film på temat flykt, asyl och mänskliga rättigheter!

En dag med film och samtal på temat flykt, asyl, inkludering och mänskliga rättigheter, i samarbete med Svenska filminstitutet och Historieberättarna.

Vi visar kortfilmer av och med ensamkommande ungdomar från Afghanistan, som närvarar och pratar om sina filmer med filmjournalisten Emma Gray Munthe.

Vi förhandsvisar klipp från en kommande dokumentär av David Wikdahl om sittstrejken och Ung i Sverige. Journalisten Ivar Andersen modererar samtal med Advokat Viktor Banke, representanter från Ung i Sverige med flera.

Vi visar den hyllade dokumentären Sonita, om den afghanska rapparen Sonita Alizadeh, och den svenska dokumentären Moderland. Moder Mothanna som vintern 2015 blev felaktigt utpekad som terrorist, gästar Filmhuset tillsammans med Andreas Nilsson, och filmskaparna David Wikdahl och Jon Leck.

I foajén ställer konstnären Morteza Jamshidi ut sina teckningar om flykten från Afghanistan, och Amir Nabizadeh visar sina fotografier från sittstrejken. Vid bokbordet i foajén berättar Ali ZM om sin bok Ängeln och sparven.

I vår barnhörna får alla barn och unga prova på att göra sina egna filmer med hjälp av Historieberättarna. Barnpassning finns hela dagen.

Håll utkik här och i vår Facebookgrupp för program och biljettsläpp. Biljett är gratis men antalet platser är begränsade.

Allt är gratis, vi bjuder på kaffe, frukt och eftermiddagslunch.

Frågor? Mejla oss på: open.cinema@rwstockholm.se

 


Söker du bostad? Eller vill du bli fadderhem för människor som flytt?

Vi får många frågor från unga som flytt och som mitt under asylprocessen fått reda på att de inte längre får behålla sin bostad. Många får besked om att de ska förflyttas till andra städer och därigenom inte kunna avsluta sina studier i Stockholm, eller få behålla de kontaktnät, praktikplatser och jobb de hunnit skaffa.

Söker du bostad? Här finns tre möjligheter:

Kontakta Stadsmissionen som inlett en särskild satsning på unga i asylprocessen som förlorat sina boenden, läs mer och kontakta dem här!

Anmäl att du är i behov av bostad via Ung i Sveriges bostadsförmedling, läs mer här!

Anmäl dig via Refugees Welcome Housing, läs mer här!

Har du ett rum över och kan tänka dig att upplåta det till en ung ensamkommande med stort behov av ett tryggt boende under studietiden? Stadsmissionens satsning på fadderhem för ensamkommande erbjuder dig dessutom stöd under boendetiden! Läs mer och kontakta Stadsmissionen här!

 

 


Kom på informationsmöte för fadderhem och unga som söker bostad!

Är du ensamkommande inom Stockholms stad och har fyllt 18? Behöver du bostad?
 
På måndagen den 25 september anordnar Stadsmissionen ett informationsmöte för ungdomar som behöver boende.
 
Tid: måndagen 25/9 16.00
Plats: Mariatorget 10, Stadsmissionen/S:t Paulskyrkan
 
Om du istället har funderat på att välkomna en ungdom in i ditt hem så kommer ett informationsmöte för blivande fadderhem ske på samma dag och samma plats, men 18.30.
 

Jalla, jalla, film för alla! Visa din kortfilm på RWS filmdag!

Är du ny i Sverige? Har du gjort en kortfilm som handlar om migration, integration eller de mänskliga rättigheterna?

Den 28 oktober arrangerar vi en heldag, film och samtal, på dessa teman på Filmhuset och under de kommande tre veckorna kommer vi att skapa programmet för dagen.

Om du har gjort en film som du tycker att vi ska visa, mejla oss då genast på: open.cinema@refugeeswelcomestockholm.se

 

Bilden är från Giuseppe Tornatores Cinema Paradiso.

Var inte orolig om du ser soldater på stan!

11-29 september genomför svenska försvarsmakten militärövningen ”Aurora 17”, som kommer att ske utanför militärens egna övningsområden. Det innebär att militärer och militärfordon kommer att synas ute i vanliga samhället.

För många av våra deltagare kan det upplevas som obehagligt med militär närvaro. Därför vill vi förvarna om att det kommer att hända samt påpeka att det bara är en övning och inte riktig strid.

Aurora 17 genomförs tillsammans med utländska förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA.

Övningen genomförs i luften, på marken och till sjöss. Det rör förband i hela Sverige men de största övningsområdena kommer att vara i Mälardalen, Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg.

 

Här är tider då militären har fått tillåtelse för övningar med lösa skott och du alltså kan höra skottlossning. This is the time and dates when the swedish armed forces has permission to practice with blanks, so you might hear some gunfire.

Don´t be worried in case you see soldiers in and around the city during september

From September 11th-29th, the Swedish military are carrying out the military exercise ”Aurora 17”, which will happen outside of the military’s own training grounds. This means that soldiers and military vehicles will be seen in the civilian community.

For many of our participants, a military presence can be unnerving. Therefore, we want to forewarn that this is going to happen and point out that this is only an exercise and not real combat.

Aurora 17 is being carried out along with foreign units from Denmark, Estonia, Finland, France, Lithuania, Norway and the USA. The exercise is taking place in the air, on the ground and at sea.

It involves units from the whole of Sweden, but the main training areas will be in Mälardalen, Stockholm, on and around Gotland and in Gothenburg.

لا داعي للقلق في حال مشاهدتِك لجنود من الجيش داخل أو في محيط المدينة خلال شهر سبتمبر/أيلول

_من 11 وإلى 29 من هذا الشهر، الجيش السويدي سوف يقوم بالتدريب العسكري ”ارورا 17″ و الذي سوف يكون خارج مناطق التدريب المخصصة له. و على هذا سوف تتم مشاهدة رجال الخدمة/الجنود و العربات العسكرية في المناطق المدنية. _للعديد من مشاركين معنا، التواجد العسكري يمكن أن يكون سبباً للتوتر و على هذا نحن نريد ان نبلغكم انه سوف يحدث و نريد أن نأكد انها مجرد تدريبات و ليست معركة حقيقية. _”ارورا 17 ” سوف تكون بمشاركة قوات من الدنمارك، إستونيا، فنلندا، فرنسا، النرويج، و الولايات المتحدة الأمريكية. _التدريبات سوف تكون بحرية.، جويةًو أرضية. _بالاشتراك مع وحدات عسكرية من كافة الأراضي السويدية ولكن أماكن التدريب الرئيسية سوف تشمل” Malardalen, Stockholm, Göteborg و في محيط Gotland.

اگر در ماه سپتامبر در شهر عساکر نظامی دیدید وارخطا نشوید سر از تاریخ 11 سپتامبر تا تاریخ 29 سپتامبر اردوی کشور سویدن تمرینات نظامی تحت نام اورورا 17 ( Aurora 17 ) را خارج از محوطه خاص تمرینات خود به اجرا میگذارند. این بدین معناست که عساکر و وسایل نقلیه نظامی در این مدت زمان در اماکن ملکی به مشاهده میرسد. حضور و مشاهده نظامیان برای تعدادی از مشترکین ما ناخوشایند بوده میتواند. بدین لحاظ ما درین باره میخواهیم اطلاعات قبلی بدهیم تا از سوئ تفاهم جلوگیری به عمل آید و مشترکین بدانند که تمرینات نظامی جریان دارد نه جنگ. تمرینات اورورا یکجا با واحدهای نظامی کشورهای دیگر از قبیل دنمارک، استوانیا، فینلند، فرانسه، لیتوانیا، ناروی و ایالات متحده آمریکا اجرا میگردد. تمرینات متشکل است از تمرینات هوایی، زمینی و بحری (دریایی). تمام واحدهای سویدن شامل تمرینات است اما تمرینات اصلی در شهر های ملاردالن (Mälardalen), استکهلم، حومه و اطراف گتوند و شهر گوتنبرگ واقع میگردد.

Försvarsmaktens egen film om militärövningen Aurora

 

Bild ur försvarsmakten Youtubefilm om militärövningen Aurora.

RWS satsar på Integration genom aktiv rehabilitering!

RG Aktiv Rehabilitering, Refugees Welcome Stockholm och Migrationsverket samverkar i ett projekt där vill vi öka möjlighet för personer med ryggmärgsskada och liknande fysiska funktionsnedsättningar till integration genom aktiv rehabilitering. Projektet är finansierad av Arvsfonden.

Genom förebilder med egna erfarenheter och kunskap vill vi stärka individens mod, vilja och förmåga till självständighet och delaktighet i samhället.

Har du själv ett fysiskt funktionshinder eller känner du någon som har det? Läs mer om projektet här nedanför!

Här presenteras projektet för personal på rehabiliteringsavdelningen vid Orupssjukhuset i Höör.

Aktiv Rehabilitering är en metod som bygger på fem hörnstenar:

Förebilder: I RG:s verksamhet är det förebilder, d.v.s. personer som har erfarenhet av att leva med ryggmärgsskada, amputation, CP-skada eller liknande, som är nyckelfigurer. Det är personer som är specialiserade på att förmedla hur man tillgodogör sig de förmågor som krävs för att man verkligen ska kunna leva sitt eget liv. Det handlar om att ta ansvar för sin situation – oavsett om man flyttar sig i och ur sin rullstol på egen hand eller instruerar någon annan hur man vill bli assisterad.

Fokus på möjligheter: Vad våra deltagare kan göra idag och – framför allt – vad de kan lära sig att göra i morgon, är fokus i RG:s verksamhet.

Vardagsmiljö: Verksamheten bedrivs i vardagliga miljöer, vanligtvis med en träningsanläggning som utgångspunkt och utflykter till andra miljöer såsom innerstad, strand, osv. Här får deltagare lära sig att utföra olika moment i skarpt läge – inte i en skyddad sjukhusmiljö – och det skapar en stor trygghet och självständighet.

Idrott och fysisk träning som verktyg: Som människa är det viktigt att hålla sig i form för att må bra. Som person med en fysisk funktionsnedsättning är det ännu viktigare. Behöver man t.ex. använda rullstol i sitt dagliga liv gör några extra kilon eller tappade muskler stor skillnad vid förflyttningar eller möjligheten att ta sig fram i mer utmanande miljöer. Att ta hand om sin kropp är också ett sätt att ta vara på sin självständighet.

Mental träning/samvaro under en kortare, intensiv period: RG arbetar främst med kurser och läger där flera deltagare och förebildsledare samlas och bor tillsammans under ett antal dagar. I den gemenskap och i det erfarenhetsutbyte som uppstår kan en deltagare lära sig enormt mycket på bara några få dagar.

På Järva Politikervecka fick RWS projektledare Rim Alexandra Halfya chansen att berätta om projektet för utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

Projektet är ett nytt samarbete mellan RG Aktiv Rehabilitering (RG), Migrationsverket (MIG) och Refugees Welcome Stockholm (RWS).

Förstudiens målgrupp är nyanlända personer med ryggmärgsskada och de med liknande förutsättningar. Med liknande förutsättningar menas exempelvis personer med fysiska funktionsnedsättningar så som Multipel Skleros, benamputation, ryggmärgsbråck, Cerebral Pares, post Polio och muskelsjukdomar.

Projektet Integration genom aktiv rehabilitering 

Syftet med projektet som är en förstudie är att kartlägga hur många asylsökande med ryggmärgsskada eller med liknande förutsättningar som finns i Sverige idag och utreda vilka behov de har.  Att det är en förstudie innebär att det inte är lika långt som ett projekt.

Målet med förstudien är att samla tillräckligt med kunskap och information om målgruppen för att skapa underlag till ett påföljande projekt. Detta större projekt syftar till att ge målgruppen möjlighet till utbildning i aktiv rehabilitering. Därigenom når målgruppen ökad självständighet, kunskap om sin skada och information om rättigheter i Sverige när du lever med denna typ av funktionsnedsättning.

Under utbildningen i aktiv rehabilitering skapas förutsättningar för kulturellt utbyte, organiserad sysselsättning och integrering med andra asylsökande och svenskar med liknande funktionsnedsättning. Vi hoppas att det framtida projektet kan starta våren 2018.

Här är projektledaren Elin Goude Öhgren på besök hos Samariterhemmets personal på rehabiliteringsavdelning för att berätta om projektet.

Vad händer nu?

Vi arbetar för fullt med att hitta alla de som bor i Sverige ifrån vår målgrupp idag. Vet ni någon som ännu inte hört om oss, prata med dem och berätta! Vi kommer mellan augusti och oktober försöka träffa alla dem vi fått kontakt med för att ses och prata mer.

I slutet av oktober kommer vi rapportera den här förstudien. Vi hoppas att vi funnit tillräckligt många för att kunna söka ett större projekt där vi kan hålla många kurser i aktiv rehabilitering för att göra allt vi kan för att hjälpa vår målgrupp. Vi hoppas kunna skicka denna projektansökan i oktober 2017.

Medverkan i projektet

All medverkan i projektet är kostnadsfri och kommer skapa mycket möjligheter till ett rikt och självständigt liv!

Rim delar ut broschyrer och berättar om projektet under integrationsdagen 12 timmar för Sveriges framtid.

Projektledarna:

Rim Alexandra Halfya

Rim är 25 år, har själv en ryggmärgsskada och flyttade från Dubai till Stockholm 2008. Hon har jobbat aktivt med integration inom Refugees Welcome Stockholm sedan hösten 2015 när flyktingströmmen kom till Stockholm. Idag lever hon ett aktivt och självständigt liv som hon vill inspirera andra genom.

Elin Goude Öhgren

Elin är 35 år, är utbildad fysioterapeut och har arbetat för RG i 13 år. Elin har arbetat i både Sverige och internationellt med projekt för att personer med ryggmärgsskador och liknande förutsättningar ska få möjlighet till aktiv rehabilitering och ett rikare liv!

Läs om vad vi gör i projektet på (och gilla och dela!!)

Facebook: @IntegrationRehabilitering

Instagram: #IntegrationRehabilitering

Mer information om RG: www.rgaktivrehab.se

Kontakta oss:

Epost: international@rgaktivrehab.se

Telefon: 0736-499655

För kontakt på andra språk än svenska och engelska maila till integration@rgaktivrehab.se

RG Aktiv Rehabilitering

RG är en ideell medlemsförening som bildades 1976. Föreningen som arbetar med att inspirera personer med ryggmärgsskada och de med liknande förutsättningar till ett självständigt, aktivt liv, fullt av möjligheter. RG arbetar som en bro mellan sjukvården och vardagen, inspirerar och skapar självförtroende. Förebilder, d.v.s. personer som har egen erfarenhet av att leva med ryggmärgsskada, amputation, CP-skada eller liknande är nyckelfigurer i verksamheten.

Refugees Welcome Stockholm

Den ideella föreningen Refugees Welcome Stockholm (RWS) bildades i oktober 2015. RWS är en religiöst och partipolitiskt obunden organisation vars syfte är att hjälpa människor på flykt som kommer till Stockholm. Med hjälp av bidrag från privatpersoner och företag arbetar RWS för att ge dessa människor ett värdigt bemötande och den hjälp de behöver, både för stunden och på längre sikt. RWS vill arbeta för att etablerade svenskar och nya svenskar ska få möjligheten att mötas på ett meningsfullt sätt.

Migrationsverket

Migrationsverket är en myndighet som har i uppdrag att pröva ansökningar från personer som vill bosätta sig i Sverige, söka skydd undan förföljelse eller få svenskt medborgarskap.