Välkommen på filmvisning av dokumentären Maj Doris!

VAR: Föreningen Midsommargården, Telefonplan 3. Tunnelbana: Telefonplan.
NÄR: Söndag 20 maj. 13.30.

Innan filmvisningen så kommer poeten och aktivisten Timimie Märak att berätta om samers rättigheter då och nu. Efteråt så samlas vi i språkcaféet där vi pratar om filmen och äter glass med hjortronsylt.

I vanlig ordning så är allt gratis och filmvisningen är biljettlös så kom i tid.

Varmt välkomna! Buorisboahtem!

Undrar du över något mejla open.cinema@rwstockholm.se

Filmen visas med svensk text

Maj Doris Rimpi

Hon är en superstar i Sápmi och kanske världens coolaste människa. Trots att hon snart blir 75 år saktar hon inte av på takten. Maj Doris Rimpi sprudlar av energi, men hon är lite för upptagen. Hon har fullt upp med renarna och så är det konstuppdragen som skall hinnas med. För 20 år sedan lämnade hon konstnärslivet och resorna runt jorden för att fokusera på arbetet hemma på gården i Parenjarka. Men de senaste åren har hon både skådespelat och deltagit i flera konstutställningar.

För att komma iväg från renarna tar hon hjälp av Mansoor, en ung man från Afghanistan som just fått uppehållstillstånd och lär upp honom i tvätt av lav och snöröjning. Ingen syssla är för liten och ingen människa är för obetydlig för att uppmärksammas, för vad vore livet utan givande möten? En film av Jon Blåhed och Jimmy Sundin som visats på festivaler världen över.

Text: Maja Kekonius för Göteborg Film Festival

Timimie Märak 

Timimie Märak är en poet, urfolksfeminist, samisk queeraktivist under ständig utveckling – med en stark tro på stadiga och hållbara plattformar där alla tar sitt ansvar.

Med Gállok som startpunkt för aktivismen och poesin har Timimie jobbat sig från norr till söder, i och utanför landet, med och utan mikrofon, på och av scenen. Timimie står i frontlinjen bland många syskon från hela Sápmi. Genom konst och föreläsningar vill Timimie visa på hur den normativa makten försummar och fördummar. Ingen annan än ägaren av sin kropp och natur bestämmer över den. Under de senaste åren har ni sett Timimie leda tåg och läsa på många av Sveriges Pride festivaler.

Fler nyheter