Minilansering av pysselboken Flyktfåglar

I dag, FN:s världsdag för flyttfåglar, vill vi passa på att bjuda in er på en minirelease av pysselboken Flyktfåglar – ett stöd för barn att bearbeta sina upplevelser från krig och flykt. På onsdag, den 11 maj, kommer barn som flytt att få pyssla i boken för första gången.

Platsen för minireleasen är den helt nyöppnade Rosa Stationen på Dieselverkstaden i Nacka – en mötesplats för meningsfulla möten mellan etablerade och nya svenskar. Ett samarbete mellan Refugees Welcome Stockholm, Dieselverkstaden och Nacka kommun.

Pysselboken-Flyktfåglar

 

Pressmeddelande:
Pysselboken Flyktfåglar hjälper barn på flykt att bearbeta svåra upplevelser

Pysselboken Flyktfåglar är ett pedagogiskt verktyg som ger barn på flykt stöd i att bearbeta sina upplevelser från krig och flykt.

Under hösten 2015 upplevde Sverige den största flyktingvågen sedan andra världskriget. För att flyktingarna, såväl barn som vuxna, ska kunna integreras in i det svenska samhället krävs att alla samhällssektorer är engagerade i arbetet; civilsamhället, det offentliga och näringslivet.

Författaren, socionomen och bildterapeuten Viveca Nordlander arbetade som volontär på ett evakuerings-boende och där väcktes idén om att skapa ett specifikt material för barnen på flykt och deras familjer.

Viveca tog kontakt med illustratören Emilie Bergman och idén växte till att skapa en pysselbok som kan uppmuntra en viktig, stödjande dialog med barnet samtidigt som den kan inspirera och aktivera både barn och föräldrar.

– Sverige har inte resurser att kunna bemöta alla barn på flykt och deras behov, därför är det av stor vikt att vi stärker barnets naturliga nätverk, och därmed även barnet, säger Viveca Nordlander.

Tack vare stöd från stiftelsen Skandia Idéer för livet kunde Pysselboken Flyktfåglar bli verklighet, ett pedagogiskt verktyg som ger unga barn på flykt stöd i att bearbeta sina upplevelser från krig och flykt. Den kan också vägleda föräldrar och personal att på ett lekfullt och kreativt sätt samtala med barnet kring situationen. Ett exempel är en kartbild där barnet får rita ut färdvägen och använda klistermärken med transportmedel för att beskriva sin flykt till Sverige. Pysselboken Flyktfåglar är skriven på svenska/arabiska/persiska, för att väcka barnets nyfikenhet för det svenska språket samt för att den ska kunna användas av svensk personal.

Målsättningen är att pysselboken kommer intressera kommuner, asylboenden, Migrationsverket, skolor och hjälporganisationer. Refugees Welcome Stockholm använder redan pysselböckerna på sina Rosa Stationer.

– Stiftelsen Skandia Idéer för livet arbetar för att förebygga utanförskap och ohälsa hos barn och unga. Genom att ge stöd till ideella projekt som Pysselboken Flyktfåglar kan Idéer för livet bidra till ökad integration och på så sätt vara katalysator till positiv samhällsförändring, säger stiftelsen Idéer för livet.

Titel: Pysselboken Flyktfåglar • ISBN: ISBN: 978-91-639-0596-4

Beställning av Pysselboken Flyktfåglar görs på webbsidan Flyktfaglar.se

 

 

Fler nyheter