Om oss

For information about us in English, click here.

Refugees Welcome Stockholm är en religiöst och partipolitiskt obunden organisation vars syfte är att hjälpa människor på flykt som kommer till Stockholm.

Med hjälp av bidrag från privatpersoner och företag arbetar RWS för att ge dessa människor ett värdigt bemötande och den hjälp de behöver, både för stunden och på längre sikt.

Hur allt började

I september 2015 började de människor på flykt som färdats genom Europa komma fram till Sverige och Stockholm. De hade passerat land efter land, gräns efter gräns, på väg mot de nordiska länderna. Vissa nådde sin slutdestination i Sverige, medan andra hade siktet inställt på Norge eller Finland.

Enligt Dublinförordningen ska personer utan uppehållstillstånd söka asyl i det första EU-land de kommer till. De allra flesta kommer först till Grekland eller Italien, men reser av olika anledningar vidare mot andra länder för att registrera sig som asylsökande där. I Sverige tar Migrationsverket emot de människor som väljer att söka asyl här, och någon annan kategori av flyktingar ska enligt Dublinförordningen inte finnas. De så kallade transitflyktingar som ändå kom till Stockholm utan att söka asyl hade därför ingenstans att ta vägen i väntan på nästa tåg norrut.

Samtidigt begav sig mängder av stockholmare till Centralstationen för att ge alla människor på flykt ett värdigt mottagande och se om de kunde hjälpa dem på något vis. Under parollen ”Refugees Welcome” samlade man ihop mat, filtar, bord och stolar och satte upp en provisorisk mottagningscentral. Läkare och sjuksköterskor kom dit och erbjöd sjukvård till dem som behövde. Frivilliga tog med sig bilbarnstolar och började erbjuda skjuts till och från de akuta korttidsboenden som satts upp i moskéer, kyrkor, skolor, kulturhus samt scout- och föreningslokaler.

Efter några dagar, när det fortsatte komma människor på flykt och sovplatserna på akutboendena började bli fullbelagda, trots att de flesta reste vidare inom kort, kom volontärerna på centralen överens om att de behövde öppna ett ytterligare boende – nu med flera hundra platser. Genom kontakter fick de tillgång till en klubblokal på Nobelberget i Sickla, och rörelsen Refugees Welcome Stockholm var född.

Det tillfälliga transitboendet på Nobelberget hölls öppet i två veckor, under vilka ca 1 700 volontärer hjälptes åt att förse drygt 4 000 människor med sovplats, mat, sjukvård, kläder och juridisk rådgivning. Under den andra veckan kunde verksamheten drivas vidare tack vare insamlingskampanjen #ennatttill på sociala medier.

Efter att boendet på Nobelberget stängdes har RWS fortsatt med mottagningen på Stockholms central, och drivit ett mindre boende på Kvarnholmen i Nacka under två vinterveckor.

Folkkampanj för asylrätt

Den 24 november 2015 presenterade Sveriges regering åtgärder som slår hårt människor på flykt. Det innebär bland annat att människor utan legitimation inte kan söka asyl, att det enbart är möjligt att få tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige och att splittrade familjer får mycket svårare att återförenas. Planen innehåller fler punkter sammanfattade i ett lagförslag, som alla går ut på att hindra eller avskräcka flyktingar från att komma till Sverige.

På grund av detta startade RWS tillsammans med flera andra organisationer Folkkampanj för Asylrätt. Kampanjen var till för att samla alla som vill protestera mot regeringens planer och stoppa försämringarna. Under hela våren drevs kampanjen via traditionella och sociala medier, och när namninsamlingen överlämnades till beslutsfattarna inför omröstningen i riksdagen hade 68 150 personer skrivit under. Trots det röstade riksdagen för förslaget den 21 juni 2016.

Rosa Stationen

I samarbete med Birkagården i Vasastan och Dieselverkstaden i Nacka startade RWS projektet Rosa Stationen i mars 2016. Rosa Stationen fungerar som en mötesplats för etablerade svenskar och nyanlända till Sverige, där deltagarna erbjuds lärarledd undervisning i svenska, språkcafé, juridisk rådgivning, samhällsinformation, aktiviteter för funktionshindrade, olika kulturaktiviteter, lekar och barnpassning.

Verksamheten drevs under våren av volontärer från RWS tillsammans med Birkagårdens och Dieselverkstadens personal. Tanken är att sprida konceptet till liknande aktörer på fler platser, så att de tillsammans med volontärer ska kunna skapa mötesplatser överallt där behovet finns.

Rosa Stationen driver idag två mötesplatser för nya och etablerade svenskar, båda i samarbete med föreningen Midsommargården vid Telefonplan.

Opinionsbildning

Parallellt med verksamheterna inom akuthjälp och mötesplatser har RWS hela tiden arbetat aktivt för att påverka beslutsfattarna och förändra situationen för människor på flykt. Med utgångspunkt i alla människors lika värde ser RWS ett tydligt behov av fria och lagliga vägar in i Europa samt av en beredvillighet att som stat och nation ta emot de människor som kommer, och skapa förutsättningar för att de ska finna sin plats i samhället. Via sociala och traditionella medier samt debatter i det offentliga rummet lyfter RWS gång på gång frågan om dessa behov.

Stadgar

Mer information om hur organisationen Refugees Welcome Stockholm fungerar finns i stadgarna. Klicka här för att läsa Refugees Welcome Stockholms stadgar