Nyheter

Sök eller nominera till Refugees Welcome Stockholms styrelse!

Är du eller någon du känner engagerad i att säkerställa ett värdigt mottagande för människor på flykt? Eller har du en gedigen föreningserfarenhet och massor av ideér? Eller kanske är du nyfiken på ett nytt och spännande uppdrag? Nu kan du nominera till Refugees Welcome Stockholms styrelse! 

Vi söker nu personer till förtroendeuppdrag hos Refugees Welcome Stockholm för nominering till årsmötet i M/aj 2024. Skicka in namn, email och motivering via formuläret nedan för att delge valberedningen ditt tips! 

Vem söker vi? 

I år söker vi dig som är påhittig, drivande och har tid att lägga på styrelsearbetet och eller operativt arbete. Vi söker dig som har tid att lägga varje vecka.

Varför behövs en styrelse? 

Refugees Welcome Stockholm är en medlemsstyrd organisation och årsmötet dess högsta beslutande organ. Årsmöten samt kallade medlemsmöten utser en styrelse som ansvarar för organisationen under mellan möten.  

Nominera 

Nominera dig själv eller någon du känner genom att fylla i formuläret här

Sista dagen att skicka in din nominering är den 31 mars. Valet kommer ske på årsmöte i Maj 2024.

Om du har frågor eller funderingar om din nominering är du välkommen att kontakta valberedningen på valberedningen@rwstockholm.se 

Vi ser fram emot din nominering! 

Vänligen,
Valberedningen 
Refugees Welcome Stockholm 


Stort behov av skor, kvinnokläder och hygienartiklar till nyanlända flyktingar

Varje vecka kommer ett 60-tal nyanlända flyktingar till Refugees Welcome Stockholms utdelningscenter vid Medborgarplatsen för att hämta upp det mest nödvändiga av kläder och hygienartiklar. 

– Barnen gillar pussel, säger Tomoyoshi Sato som ansvarar för utdelningen.

När flyktingar från Ukraina började komma till Stockholm i mars kraftsamlade Refugees Welcome Stockholm och fick låna lokal på Södergården, Götgatan 37 vid Medborgarplatsen för att dela ut kläder och förnödenheter. Här pågår samtidigt regelbundet kurser i engelska för ukrainska flyktingar i regi av en tidigare flygvärdinna från Ukraina, berättar Tomoyoshi Sato, som är ansvarig för utdelningscentret. 

Under tiden föräldrarna medverkar i kursen i engelska kan barnen umgås och spela spel i allrummet utanför. Tomoyoshi bjuder också på kaffe eller te till den som vill.

Flera rum är fyllda av leksaker, hygienartiklar och kläder där besökarna kan ta med sig det de behöver. Varje vecka kommer ett 60-tal personer till Södergården för att fylla på med det mest nödvändiga i kläd- och hygienväg. Några saker är det extra stor åtgång på: 

  • Hygienartiklar, såsom våtservetter, tamponger, tandborstar och tandkräm. 
  • Skor – i synnerhet vuxenstorlekar.
  • Kvinnokläder i storlek L. 


Det är en otroligt stor efterfrågan på skor. Och kvinnokläder i storlek L och XL. Men det har vi inte så mycket av. 

Tomoyoshi Sato är utbytesstudent och pluggar sociologi och migrationsstudier i Stockholm under denna termin, och anslöt sig i mars till Refugees Welcome Stockholm för att stötta i arbetet med det akuta mottagandet av flyktingar från Ukraina. Han har även varit i tio dagar i Warszawa och engagerat sig i mottagandet av flyktingar från Ukraina. 

80-85 procent av de som kommer hit är kvinnor och barn. De trivs eftersom de kan socialisera, prata och få vänner, säger Tomoyoshi. 

Tidigare i våras var det mest privatpersoner som donerade, nu är det i första hand företag.  Donationerna tas emot och sorteras i en lagerlokal och varje fredag fylls utdelningscentret på Södergården på.  

Utdelningen äger rum måndagar och tisdagar klockan 16-18, samt fredagar klockan 15-17.

Vill du donera? Hör av dig till Tomoyoshi Sato på tom.sato@refugeeswelcomestockholm.se


Företag – välkommen att stötta Refugees Welcome Stockholm

Människor på flykt har rätt att bli välkomnade in i samhället, på kort och lång sikt. Nu ber vi om ditt och ditt företags stöd för att stärka vårt arbete för människor som drivits på flykt. Hjälp oss skala upp arbetet – bli företagsgivare!

För att vi ska kunna bedriva vårt viktiga arbete behöver vi er hjälp. Vår organisation startade hösten 2015 när behovet av hjälp till personer som flydde genom Europa var stort. Sedan dess har vi utvecklat vår verksamhet för att möta de utmaningar som idag är aktuella. Just nu är vårt fokus akut beredskap, inkludering och opinionsarbete.

Vi hoppas att ert företag vill vara med och hjälpa oss ge dessa människor ett värdigt mottagande i Stockholm. Vi tar tacksamt emot alla donationer, stora som små!

Stötta människor på flykt med ett valfritt bidrag

Stöd oss gärna med ett valfritt bidrag eller bli företagssponsor till organisationen. Våra olika paket finns nedan. Skriv då företagsnamn och vilket paket ni valt i betalnings meddelandet. Har ni frågor är ni välkomna att kontakta oss via info@refugeeswelcomestockholm.se

Det finns tre olika nivåer av företagsstöd. Alla som donerar 2000 kronor och uppåt får ett diplom att sätta upp i sina lokaler.

Nasima saknar sina barn i Iran – får tröst bland vännerna på Rosa Stationen

En av de som medverkar i Refugees Welcome Stockholms verksamhet är Nasima Naderi. På Rosa Stationen, ett är ett av naven i Refugees Welcome Stockholms verksamheter, samlas människor från hela världen för språkkafé, juridisk rådgivning och barnaktiviteter.  Nasima Naderi, som flydde från Afghanistan efter att hon blivit skjuten av sin ex-man, kommer ofta hit.

 – Jag skiljde mig från min första man. Då kom han och sköt mig i magen.

Nasima Naderi kommer ursprungligen från Afghanistan, men växte upp i Iran. Efter skilsmässan gifte hon om sig, och för sju år sedan flyttade paret tillbaka till Afghanistan. Där föddes tre barn, som idag är 3, 4 och 6 år.

När Nasima blev uppsökt och skjuten av sin ex-man flydde familjen, men åt olika håll. Nasima flydde till Sverige, där hon sökte uppehållstillstånd på anknytning till sin äldsta dotter, som hade tagit sig hit år 2015. Men maken och de tre små barnen kunde bara ta sig till Iran. 

Nasima Naderi pratar ofta med sina barn i telefon, men vet inte när de kommer att återförenas.

– Jag bor med min dotter. Hon går ut gymnasiet om två månader. Sedan vill hon läsa till advokat, säger Nasima. 

Hon kom till Sverige för ett år och tre månader sedan. Nasima har jobbat som sömmerska och frisör, och vill gärna göra det även i Sverige. Hon letade runt efter olika språkkaféer för att kunna öva på svenskan. Hon berättar hela sin historia på svenska, ibland med lite hjälp av google translate i telefonen. 

Hur har det varit att vara ny i Sverige?

– Det har varit bra för mig. Jag kan studera utan att någon vill döda mig. 

Hon berättar om alla aktiviteter som Refugees Welcome Stockholm anordnat och visar bilder i telefonen. Skogspromenader, konserter med dragspel och nyckelharpa, en afghansk fest, en fotbollsmatch. 

– Jag har lärt känna många och fått flera kompisar. Alla är så snälla här. Nu har jag lärt känna några från Ukraina också. 

Skogspromenader, konserter med dragspel och nyckelharpa, en afghansk fest, en fotbollsmatch. Nasima Naderi har varit med på en lång rad aktiviteter i Rosa Stationens regi.

Läs också om Haya Rahmani som är tacksam för sällskapet på Rosa Stationen, och om Sara Steele som älskar gemenskapen.

Nasima pratar med entusiasm om alla aktiviteter och hur vänliga människor hon träffar. Men kulan hon blev skjuten med sitter kvar i ryggen och orsakar en del smärta. Hon går på smärtstillande och gör regelbunden sjukgymnastik. Och när hon pratar om de tre små barnen och hennes man som är kvar i Iran tåras hennes ögon.

– Jag pratar ofta med dem.


Gör nåt, ge nåt!

Hjälp oss skala upp arbetet för människor på flykt – ge en gåva

Människor på flykt har rätt att bli välkomnade in i samhället, på kort och lång sikt. Nu ber vi om ditt stöd för att stärka vårt arbete för människor som drivits på flykt. Gör nåt – ge nåt!

De senaste månaderna har vi sett ett fantastiskt engagemang för människor på flykt. Företag, civilsamhälle och privatpersoner har engagerat sig för att välkomna och hjälpa människor som har flytt till Sverige Sverige. 

Swisha en gåva till 123 28 00 001

Refugees Welcome Stockholm arbetar för att välkomna alla människor på flykt till Stockholm, för att ge dem ett värdigt bemötande och stötta dem med saker de behöver, både på kort och lång sikt. Vår verksamhet drivs av ideella krafter och vilar på tre viktiga ben – beredskap, inkludering och opinionsbildning. 

Akut stöd, långsiktigt stöd och opinionsbildning

Inkludering och långsiktigt stöd: Vi vill att människor som flytt till Sverige ska bli välkomnade och inkluderade. Våra engagerade volontärer erbjuder språkkaféer, juridisk rådgivning, läxhjälp, kulturaktiviteter och programmeringskurser. Här skapas utbyte, samvaro och nya vänskapsband!

Nasima Naderi flydde från Afghanistan efter att ha blivit skjuten i magen. Nu är hon en av besökarna på Refugees Welcome Stockholms verksamhet på Rosa Stationen vid Telefonplan.

Läs om Nasima Naderi som flydde Afghanistan efter att ha blivit skjuten av sin ex-man, och om Haya Rahmani som oroar sig för att bli utvisad. Båda besöker Refugees Welcome Stockholms språkkafé på Rosa Stationen.

Opinionsbildning: Vi vill att politikerna ska föra en human flyktingpolitik, en politik som gynnar både samhället och individen. Politiska beslut påverkar människor som har flytt till Sverige. Denna kunskap använder vi för att kommentera flykting- och migrationspolitiken och bedriva opinionsbildning och politiskt påverkansarbete. När retoriken hårdnar och rätten att söka skydd i Sverige begränsas behöver vi vara många som står upp för asylrätten och en human flyktingpolitik! Här är ett exempel på vårt påverkansarbete.


Akut beredskap: Vi vill se ett värdigt mottagande av människor på flykt. Svåra kriser där människor drivs på flykt kan uppstå närsomhelst. Refugees Welcome Stockholms volontärer var bland de första på plats på T-centralen under år 2015, och på färjeterminalen i Nynäshamn under våren 2022, för att välkomna människor som flytt till Sverige. Volontärer ger skjuts, delar ut kläder och förnödenheter och bistår med stöd till mat och boende. Det finns ett enormt gräsrotsengagemang för människor som flytt!

Vi kan göra ännu mer – donera en gåva

Vi gör mycket, men vi skulle kunna göra ännu mer! Vi vet att det finns ett stort engagemang för människor på flykt, och med ekonomiska resurser skulle vi kunna utvidga vår verksamhet och nå fler människor. 

För att bedriva vår löpande verksamhet och ha en god beredskap inför framtida kriser ber vi nu om ekonomiskt stöd. Vi har sett vilken skillnad människors engagemang gör och vet att ni är många som står med oss i kampen för ett värdigt mottagande och långsiktigt stöd till människor på flykt!

Refugees Welcome Stockholm är religiöst och partipolitiskt obundna, och insatserna bygger helt på ideellt engagemang. Men vår verksamhet har ändå kostnader. Exempelvis bistår vi människor med stöd till mat och boende, vi transporterar och delar ut kläder och förnödenheter. 

Följ oss på Facebook för att få löpande uppdateringar om vår verksamhet.

Hjälp oss värna asylrätten och det värdiga mottagandet – ge en gåva idag! Swisha till 123 28 00 001. 


Förnya ditt medlemskap i RWS

Nu är det dags att förnya ditt medlemskap och bekräfta att du vill stötta oss i vårt arbete under 2021. 

Medlemskapet innebär inga förpliktelser och kostar 100 kr per år. Har du inte råd med avgiften kan du klicka i det i formuläret och ändå bidra till medlemsantalet, vilket är viktigt när vi söker projektbidrag. 


Detta bidrar du till som medlem i RWS 

  • Språkcafe
  • Svenskundervisning
  • Juridisk rådgivning med tolk
  • Myndighetshjälp
  • Kulturaktiviteter
  • Jobbsökar-hjälp
  • Barnhörna och aktiviteter för barn
  • Programmeringskurser
  • Läxhjälp för barn och vuxna
  • med mera

När verksamheten är öppen under normala omständigheter har vi ca 500 deltagare per månad. Vi har ställt om enligt covid-restriktioner och öppnade delar av verksamheten under augusti och september. Den direkta verksamheten drivs i samarbete med föreningen Midsommargården. Alla aktiva inom RWS arbetar helt ideellt, det gäller styrelsen likväl ett 80 volontärer.

För att förnya medlemskapet följ länken:
https://www.refugeeswelcomestockholm.se/bli-medlem/


Med vänliga hälsningar,
Styrelsen Refugees Welcome Stockholm 


Haya är tacksam för sällskapet på Rosa Stationen

Rosa Stationen är ett av naven i Refugees Welcome Stockholms verksamheter. Här samlas människor från hela världen för språkkafé, juridisk rådgivning och barnaktiviteter. Haya kom ensam från Afghanistan år 2015. 

– Jag är här, för annars skulle jag bara sitta hemma ensam. Det är kul att vara här och träffa nya människor.

Hayatullah Rahmani, eller Haya som han kallar sig, kommer från norra Afghanistan. Han ger först ett lite försiktigt intryck, men när han pratar om Afghanistan är han mycket engagerad – och bedrövad. 

– Killarna klarar sig, men tjejerna får inte ens gå i skolan. De måste vara hemma, gifta sig. Det är hunger och fattigdom, journalister har flytt landet. 

Det är kul att komma till Rosa Stationen och träffa folk, tycker Haya Rahmani. Men han grubblar mycket över situationen i Afghanistan och sin egen framtid.

Haya kom hit 2015 och efter en utdragen process fick han år 2019 uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. 

– Jag pluggar till byggare. 

Gör nåt – ge nåt! Hjälp Refugees Welcome Stockholm skala upp vårt arbete för människor på flykt.

Oroar sig för framtiden

Men Haya blir klar med studierna till sommaren och oroar sig för framtiden. Enligt gymnasielagen måste han få ett fast jobb, eller kontrakt på minst två år, inom sex månader efter att han avslutat sina studier för att få behålla sitt uppehållstillstånd.

– Jag tänker bara på vad som ska hända efter december. 

Läs också om Nasima Naderi som flydde Afghanistan efter att ha blivit skjuten av sin ex-man, och om Sam Lali som kom till Sverige som flykting och nu stöttar andra.

Hur har det varit för dig att vara ny i Sverige?

– I mitt hemland var det krig men det dagliga livet var okej. Här är livet svårt. Jag har flyttat många gånger. När jag fick avslag på min ansökan om uppehållstillstånd hade jag tankar på självmord, men personalen på boendet lyckades ta sig in och stoppa mig. Två av mina vänner har tagit sina liv. Jag tänkte att jag skulle få ett bättre liv men det blev inte så. 

Haya har varit på språkkaféet på Rosa Stationen några gånger, och tycker det känns skönt att komma ut och träffa människor. 

– Annars skulle jag bara sitta hemma ensam. 

Hjälp oss värna asylrätten och det värdiga mottagandet – ge en gåva idag! Swisha till 123 28 00 001. 


Sam kom själv till Sverige som flykting – nu stöttar han andra

Rosa Stationen är ett av naven i Refugees Welcome Stockholms verksamheter. Här samlas människor från hela världen för språkkafé, juridisk rådgivning och barnaktiviteter. En av de som ofta kommer hit är Sam Lali. 

– Jag kom själv till Sverige som flykting för 16 år sedan när jag var 22 år. Det skapar en otrygghet – får man stanna eller inte? säger Sam Lali. 

Han har därmed stor förståelse för hur det är att vara ny i Sverige. Sedan 2015, när det började dyka upp flyktingar på centralstationen utan någonstans att ta vägen, har han varit aktiv i Refugees Welcome Stockholm. 

– Jag har tolkat för den juridiska rådgivningen eftersom jag pratar persiska och dari. Det känns bra att göra något. Många barn kom ensamma från Afghanistan, och många fick avslag och behövde stöd och hjälp i processen. 

Sam Lali pratar med Nabil Dorbane på språkkaféet på Rosa Stationen.

Gör nåt – ge nåt! Hjälp Refugees Welcome Stockholm skala upp vårt arbete för människor på flykt.

Sam pluggar till dokumentärfilmare. Hans engagemang för ensamkommande är starkt, och flera av hans filmer fokuserar på barn som kommit ensamma till Sverige. 

– Jag har gjort en film om fyra killar som utvisades till Afghanistan. Jag har ett annat projekt om en ensamkommande kille som blev boxare. Jag har också startat ett fotbollslag för ensamkommande. Man vill bidra. Jag har mycket kontakter och kan länka ihop folk. 

Läs också om Nasima Naderi som flydde Afghanistan efter att ha blivit skjuten av sin ex-man, och om Haya Rahmani som oroar sig för framtiden.

Vad är bra med denna verksamhet?

– Att det är en mötesplats där man kan träffa nya människor. Man får chans att bygga upp kontakter och öva på svenska. Det är mycket roliga grejer som händer, dans och musik. Den här typen av verksamhet hjälper till med integrationen. Folk som är engagerade i ideella verksamheter är ganska snälla och vill hjälpa.

Önskar att fler engagerade sig

Sam Lali önskar att fler skulle vilja engagera sig i mottagandet av flyktingar till Sverige. 

– Det är människor det handlar om, inte produkter. Det behöver inte vara värsta grejen utan man kan bidra ganska mycket utifrån vad man själv kan.

Hjälp oss värna asylrätten och det värdiga mottagandet – ge en gåva idag! Swisha till 123 28 00 001. 


Nasima saknar sina barn i Iran – får tröst bland vännerna på Rosa Stationen

Rosa Stationen är ett av naven i Refugees Welcome Stockholms verksamheter. Här samlas människor från hela världen för språkkafé, juridisk rådgivning och barnaktiviteter. En av dem är Nasima Naderi, som flydde från Afghanistan efter att hon blivit skjuten av sin ex-man.

 – Jag skiljde mig från min första man. Då kom han och sköt mig i magen.

Nasima Naderi kommer ursprungligen från Afghanistan, men växte upp i Iran. Efter skilsmässan gifte hon om sig, och för sju år sedan flyttade paret tillbaka till Afghanistan. Där föddes tre barn, som idag är 3, 4 och 6 år.

När Nasima blev uppsökt och skjuten av sin ex-man flydde familjen, men åt olika håll. Nasima flydde till Sverige, där hon sökte uppehållstillstånd på anknytning till sin äldsta dotter, som hade tagit sig hit år 2015. Men maken och de tre små barnen kunde bara ta sig till Iran. 

Nasima Naderi pratar ofta med sina barn i telefon, men vet inte när de kommer att återförenas.

– Jag bor med min dotter. Hon går ut gymnasiet om två månader. Sedan vill hon läsa till advokat, säger Nasima. 

Hon kom till Sverige för ett år och tre månader sedan. Nasima har jobbat som sömmerska och frisör, och vill gärna göra det även i Sverige. Hon letade runt efter olika språkkaféer för att kunna öva på svenskan. Hon berättar hela sin historia på svenska, ibland med lite hjälp av google translate i telefonen. 

Gör nåt – ge nåt! Hjälp Refugees Welcome Stockholm skala upp vårt arbete för människor på flykt.

Hur har det varit att vara ny i Sverige?

– Det har varit bra för mig. Jag kan studera utan att någon vill döda mig. 

Hon berättar om alla aktiviteter som Refugees Welcome Stockholm anordnat och visar bilder i telefonen. Skogspromenader, konserter med dragspel och nyckelharpa, en afghansk fest, en fotbollsmatch. 

– Jag har lärt känna många och fått flera kompisar. Alla är så snälla här. Nu har jag lärt känna några från Ukraina också. 

Skogspromenader, konserter med dragspel och nyckelharpa, en afghansk fest, en fotbollsmatch. Nasima Naderi har varit med på en lång rad aktiviteter i Rosa Stationens regi.

Läs också om Haya Rahmani som är tacksam för sällskapet på Rosa Stationen, och om Sara Steele som älskar gemenskapen.

Nasima pratar med entusiasm om alla aktiviteter och hur vänliga människor hon träffar. Men kulan hon blev skjuten med sitter kvar i ryggen och orsakar en del smärta. Hon går på smärtstillande och gör regelbunden sjukgymnastik. Och när hon pratar om de tre små barnen och hennes man som är kvar i Iran tåras hennes ögon.

– Jag pratar ofta med dem.

Hjälp oss värna asylrätten och det värdiga mottagandet – ge en gåva idag! Swisha till 123 28 00 001. 


“Alla är lika mycket värda, det spelar ingen roll varifrån man kommer”

Rosa Stationen är ett av naven i Refugees Welcome Stockholms verksamheter. Här samlas människor från hela världen för språkkafé, juridisk rådgivning och barnaktiviteter. 

– Jag blev helt såld, säger Sara Steele som började engagera sig under hösten år 2021.

Sara Steele hjälper till att ta fram maten till eid-festen som hålls på Rosa stationen i början av maj. Hon började engagera sig för Refugees Welcome i oktober. 

– Vi var en grupp från min kyrka som kände att vi ville göra något. Vi kom hit för att kolla läget och jag blev helt såld. Jag ville vara här hela tiden. Jag försöker vara här varje tisdag och hoppar in där det behövs, ibland i köket, ibland i barnhörnan, ibland hälsar jag folk välkommen. 

Sara Steele hjälper till där det behövs. Denna kväll är det eid-fest på Rosa Stationer, och mängder med mat dukas fram till gästerna.

Varför blev du engagerad?

– Jag gillar hur Refugees Welcome ser på människor: alla är lika mycket värda, det spelar ingen roll varifrån man kommer. Det blir som att umgås med sina vänner när man kommer hit. Jag får så mycket energi av att vara här.

Gör nåt – ge nåt! Hjälp Refugees Welcome Stockholm skala upp vårt arbete för människor på flykt.

Spelar spel och pratar om drömmar

Alltifrån fem till 20 personer dyker upp på tisdagarna för att medverka i språkkaféet, den juridiska rådgivningen eller barnhörnan, berättar Sara. Just under denna eid-fest är det ännu fler. 

Utifrån ditt perspektiv, hur verkar det vara att vara ny i Sverige?

– Vi har haft den diskussionen. Om man varken kan svenska eller engelska kan det nog vara skrämmande och ensamt. Man har precis lämnat allt man vet bakom sig. 

Läs också om Nasima Naderi som flydde Afghanistan efter att ha blivit skjuten av sin ex-man, och om Haya Rahmani som oroar sig för framtiden.

Deltagarna pratar också om mycket annat, och lär sig av varandra.

– Vi pratar om vad vi gör på dagarna. Ibland pratar vi om särskilda saker som händer, som semmeldagen. Om drömmar. Ibland spelar vi spel. Förra veckan sa jag nästan inte ett ord för jag var så fokuserad på spelet. Idag har jag precis fått en guidning av en by i Afghanistan via google maps. 

Hjälp oss värna asylrätten och det värdiga mottagandet – ge en gåva idag! Swisha till 123 28 00 001. 


Refugees Welcome Stockholm: “Asylrätten gäller alla – oavsett hudfärg och ursprung”

Vi välkomnar det enorma engagemang för flyktingar från Ukraina som politiker, företag och privatpersoner nu uppvisar. Låt det bli en påminnelse om att alla människor på flykt har rätt att söka asyl och få ett värdigt mottagande, skriver representanter för Refugees Welcome och ytterligare fyra organisationer i en debattartikel i flera svenska tidningar.

En humanitär kris utspelar sig i Ukraina. Miljontals människor befinner sig på flykt. Civila attackeras. Familjer splittras. Vi känner stark medkänsla med de människor som i panik lämnat Ukraina och tagit sig till grannländer, och i vissa fall till Sverige.

Flyktingkrisen i Ukraina är unik i sitt slag sett till antalet flyktingar på kort tid från ett europeiskt land. Men i övrigt finns det likheter med situationen i Europa och längs dess gränser under sommaren och hösten 2015. Även då befann sig hundratusentals människor på flykt undan krig, där civila attackerades och familjer splittrades. Det svenska civilsamhället slöt upp och mobiliserade starka krafter som gav av sin tid och sina resurser för att möta behoven hos de asylsökande.  

Till en början handlade den politiska retoriken under år 2015 också om att värna asylrätten och välkomna människor på flykt. Men under hösten ändrades detta. En tillfällig och sträng migrationslag antogs för att följas av en permanent lag som i mångt och mycket fortsätter att begränsa möjligheterna för människor att få en fristad i Sverige och att återförenas med sina familjer.  

De senaste veckorna har engagemanget för människor på flykt från Ukraina blomstrat. Särskilda regler aktiveras för att ge ukrainare på flykt en möjlighet att få skydd i Sverige och andra EU-länder. I en DN/Ipsos-mätning ansåg 68 procent av de tillfrågade att Sverige ska ge skydd åt så många som möjligt av flyktingarna från Ukraina. I april förra året uppgav bara 12 procent att Sverige bör ta emot fler flyktingar.

Tyvärr kommer det rapporter om rasdiskriminering av människor på flykt från Ukraina. Detta försvårar för människor att fly kriget och är mycket oroväckande. Rätten att söka skydd undan krig får aldrig begränsas av människors hudfärg. Även på hemmaplan syns tecken på strukturell rasism då politiker gör skillnad på flyktingar från Ukraina nu, och de människor som sökte skydd i Europa och Sverige under år 2015. 

Vi välkomnar det enorma engagemang som politiker, företag och privatpersoner visar gentemot människor på flykt från Ukraina. Tyvärr är det uppenbart att människor från Ukraina visas en mer omfattande medmänsklighet än vad Sverige kunde sträcka sig till under år 2015.  

 Vi hoppas att det engagemang som nu väckts för flyktingar och deras rätt att söka asyl fortsatt ska omfatta alla människor på flykt, oavsett vem du är eller vad du har för ursprung.

Vi uppmanar regeringen och övriga partier att värna asylrätten och inte göra skillnad på asylsökande personer som kommer från Europa, Asien eller Afrika. 

Martin Nihlgård, IM, generalsekreterare IM (Individuell Människohjälp)

Mohamed Ibrahim, generalsekreterare, Islamic Relief Sverige 

Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna

Jonna Mannberg, ordförande, Refugees Welcome Stockholm 

Peter Brune, generalsekreterare War Child Sverige 


Refugees Welcome Stockholm välkomnar flyktingar till Nynäshamn

Varje dag anländer uppemot  hundra flyktingar från Ukraina till färjeterminalen i Nynäshamn. Refugees Welcome Stockholm och andra volontärnätverk på plats bistår med simkort, skjuts, frukt, gosedjur och information.

När klockan närmar sig 12 lördagen den 19 mars samlar volontärsamordnaren Anna ett tiotal Refugees Welcome-volontärer runt sig. 

– Vi säger välkommen till alla som kommer. Vi frågar om de behöver hjälp med något. Vi kollar om de vet vart de ska, annars hjälper vi till, säger hon. 

Rosa västar fördelas – bara personer med västar får befinna sig på den avgränsade gången där båtpassagerarna anländer. Alla andra får hålla sig bakom borden med högar av papper, simkort, och annat. 

– Nu är det bra ordning. I början var det stökigare, berättar volontären  Lidia som varit här och hjälpt till flera gånger. 

Varje dag klockan 12, utom måndagar, anländer färjan från Gdansk i Polen till Nynäshamn. Migrationsverket finns på plats och registrerar alla som vill redan innanför dörrarna till ankomsthallen där volontärerna står. I ankomsthallen finns även några personer från Nynäshamns kommun. Nästan alla Refugees Welcome-volontärer pratar ryska eller ukrainska.När människor hör ett språk som de är vana vid, som ryska eller ukrainska, så ser man direkt hur de andas ut. Särskilt de äldre, säger volontären Igor, som själv kommer från Ukraina och har familj kvar i landet. 

Volontären Igor inne på terminalen i Nynäshamn.
Volontären Igor har själv familj kvar i Ukraina. Nu hjälper han till att välkomna flyktingar och svara på deras frågor.

– Min syster har flytt från Kiev till Polen. Andra släktingar är kvar i Lviv. Det är i västra Ukraina där det inte är lika illa. Men även där har det kommit raketer. Jag pratar med min mamma varje dag. Hon jobbar i hemtjänsten och måste åka runt.

Ett lokalt volontärsnätverk som har samlat ihop donationer från privatpersoner och företag: frukt, snacks, vatten hygienartiklar och barnvagnar. På ett bord ligger ett berg av gosedjur, och en av volontärerna går fram till varje enskilt barn med ett gosedjur och ett leende.

När alla flyktingar passerat genom terminalen har berget av gosedjur som ett lokalt nätverk samlat ihop krympt markant.

Varje sällskap hälsas välkomna på ryska eller ukrainska av Refugees Welcome Stockholm-volontärerna och får frågan om de behöver hjälp med något. De får skriftlig information om EU:s massflyktsdirektiv och instruktioner om hur man tar sig till tågstationen. Vissa erbjuds skjuts. Volontären Kristoffer har skjutsat 15 sällskap till olika platser den senaste veckan. 

 -Många kan inte svenska eller engelska. Då känns det inte bra om de skulle gå vilse i kollektivtrafiken.

Alla erbjuds simkort, och får hjälp att sätta i och testa dem vid en särskild station bemannad av volontärerna Ilya och Vlad.

– Alla som kan hjälpa till måste göra det tycker jag, säger Vlad. 

Vlad kommer från Belarus och Ilya från Ryssland, Moskva. 

– Detta krig påverkar mig på ett personligt plan. När Ryssland annekterade Krim blev jag rädd att de skulle stänga alla gränser. Då flyttade jag till Sverige och har själv blivit väldigt välkomnad här. Därför känns det bra att vara här och välkomna andra, säger Ilya.

Volontärerna Ilya och Vlad hjälper till att sätta i simkort och testa så att de fungerar.
Volontärerna Ilya och Vlad hjälper flyktingar att sätta i och testa simkort i telefoner.

Volontären Lidia beskriver det som att hon inte har något val annat än att komma hit och hjälpa till och välkomna och informera. 

– Jag är tvungen att komma hit och hjälpa till, det ligger i min kultur. Jag är ryss från Estland, men min pappa är halvukrainsk. Jag har tittat mycket på ukrainsk TV.

Antalet flyktingar som anländer varierar, mellan något hundratal till flera hundra.

– I tisdags kom det 511 personer med båten. Den går inte på måndagar så alla kommer på tisdagar istället. Men det är på helgerna som flest volontärer är tillgängliga, berättar Lidia. 

Volontärerna Anna och Lidia inne på terminalen i Nynäshamn.
Volontären Lidia har flera gånger varit på plats på terminalen i Nynäshamn och välkomnat nyanlända flyktingar från Ukraina. Här pratar hon med volontärsamordnaren Anna.

Vid 13-tiden på eftermiddagen har de flesta passerat igenom terminalen, antingen med siktet inställt på tågstationen eller vidare på andra sätt. Alex är på väg att skjutsa en ung tjej som kommit ensam till Nynäshamn. Tillsammans med volontärsamordnaren Anna vidtar han en extra försiktighetsåtgärd.

– Hon hade bara haft sms-kontakt med den person hon skulle bo hos. Nu skjutsar Alex henne och kollar att det ser okej ut, och så tar vi hennes telefonnummer och följer upp i efterhand, säger Anna. 

När Alex och den unga tjejen har lämnat är terminalen tom på folk sånär som på några volontärer som städar undan. Frukten är slut. Berget av gosedjur är nästan borta. 

Fotnot: Intervjuerna gjordes lördag den 19 mars.