Haya är tacksam för sällskapet på Rosa Stationen

Rosa Stationen är ett av naven i Refugees Welcome Stockholms verksamheter. Här samlas människor från hela världen för språkkafé, juridisk rådgivning och barnaktiviteter. Haya kom ensam från Afghanistan år 2015. 

– Jag är här, för annars skulle jag bara sitta hemma ensam. Det är kul att vara här och träffa nya människor.

Hayatullah Rahmani, eller Haya som han kallar sig, kommer från norra Afghanistan. Han ger först ett lite försiktigt intryck, men när han pratar om Afghanistan är han mycket engagerad – och bedrövad. 

– Killarna klarar sig, men tjejerna får inte ens gå i skolan. De måste vara hemma, gifta sig. Det är hunger och fattigdom, journalister har flytt landet. 

Det är kul att komma till Rosa Stationen och träffa folk, tycker Haya Rahmani. Men han grubblar mycket över situationen i Afghanistan och sin egen framtid.

Haya kom hit 2015 och efter en utdragen process fick han år 2019 uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. 

– Jag pluggar till byggare. 

Gör nåt – ge nåt! Hjälp Refugees Welcome Stockholm skala upp vårt arbete för människor på flykt.

Oroar sig för framtiden

Men Haya blir klar med studierna till sommaren och oroar sig för framtiden. Enligt gymnasielagen måste han få ett fast jobb, eller kontrakt på minst två år, inom sex månader efter att han avslutat sina studier för att få behålla sitt uppehållstillstånd.

– Jag tänker bara på vad som ska hända efter december. 

Läs också om Nasima Naderi som flydde Afghanistan efter att ha blivit skjuten av sin ex-man, och om Sam Lali som kom till Sverige som flykting och nu stöttar andra.

Hur har det varit för dig att vara ny i Sverige?

– I mitt hemland var det krig men det dagliga livet var okej. Här är livet svårt. Jag har flyttat många gånger. När jag fick avslag på min ansökan om uppehållstillstånd hade jag tankar på självmord, men personalen på boendet lyckades ta sig in och stoppa mig. Två av mina vänner har tagit sina liv. Jag tänkte att jag skulle få ett bättre liv men det blev inte så. 

Haya har varit på språkkaféet på Rosa Stationen några gånger, och tycker det känns skönt att komma ut och träffa människor. 

– Annars skulle jag bara sitta hemma ensam. 

Hjälp oss värna asylrätten och det värdiga mottagandet – ge en gåva idag! Swisha till 123 28 00 001. 

Fler nyheter