Stort behov av skor, kvinnokläder och hygienartiklar till nyanlända flyktingar

Varje vecka kommer ett 60-tal nyanlända flyktingar till Refugees Welcome Stockholms utdelningscenter vid Medborgarplatsen för att hämta upp det mest nödvändiga av kläder och hygienartiklar. 

– Barnen gillar pussel, säger Tomoyoshi Sato som ansvarar för utdelningen.

När flyktingar från Ukraina började komma till Stockholm i mars kraftsamlade Refugees Welcome Stockholm och fick låna lokal på Södergården, Götgatan 37 vid Medborgarplatsen för att dela ut kläder och förnödenheter. Här pågår samtidigt regelbundet kurser i engelska för ukrainska flyktingar i regi av en tidigare flygvärdinna från Ukraina, berättar Tomoyoshi Sato, som är ansvarig för utdelningscentret. 

Under tiden föräldrarna medverkar i kursen i engelska kan barnen umgås och spela spel i allrummet utanför. Tomoyoshi bjuder också på kaffe eller te till den som vill.

Flera rum är fyllda av leksaker, hygienartiklar och kläder där besökarna kan ta med sig det de behöver. Varje vecka kommer ett 60-tal personer till Södergården för att fylla på med det mest nödvändiga i kläd- och hygienväg. Några saker är det extra stor åtgång på: 

  • Hygienartiklar, såsom våtservetter, tamponger, tandborstar och tandkräm. 
  • Skor – i synnerhet vuxenstorlekar.
  • Kvinnokläder i storlek L. 


Det är en otroligt stor efterfrågan på skor. Och kvinnokläder i storlek L och XL. Men det har vi inte så mycket av. 

Tomoyoshi Sato är utbytesstudent och pluggar sociologi och migrationsstudier i Stockholm under denna termin, och anslöt sig i mars till Refugees Welcome Stockholm för att stötta i arbetet med det akuta mottagandet av flyktingar från Ukraina. Han har även varit i tio dagar i Warszawa och engagerat sig i mottagandet av flyktingar från Ukraina. 

80-85 procent av de som kommer hit är kvinnor och barn. De trivs eftersom de kan socialisera, prata och få vänner, säger Tomoyoshi. 

Tidigare i våras var det mest privatpersoner som donerade, nu är det i första hand företag.  Donationerna tas emot och sorteras i en lagerlokal och varje fredag fylls utdelningscentret på Södergården på.  

Utdelningen äger rum måndagar och tisdagar klockan 16-18, samt fredagar klockan 15-17.

Vill du donera? Hör av dig till Tomoyoshi Sato på tom.sato@refugeeswelcomestockholm.se

Fler nyheter