Sam kom själv till Sverige som flykting – nu stöttar han andra

Rosa Stationen är ett av naven i Refugees Welcome Stockholms verksamheter. Här samlas människor från hela världen för språkkafé, juridisk rådgivning och barnaktiviteter. En av de som ofta kommer hit är Sam Lali. 

– Jag kom själv till Sverige som flykting för 16 år sedan när jag var 22 år. Det skapar en otrygghet – får man stanna eller inte? säger Sam Lali. 

Han har därmed stor förståelse för hur det är att vara ny i Sverige. Sedan 2015, när det började dyka upp flyktingar på centralstationen utan någonstans att ta vägen, har han varit aktiv i Refugees Welcome Stockholm. 

– Jag har tolkat för den juridiska rådgivningen eftersom jag pratar persiska och dari. Det känns bra att göra något. Många barn kom ensamma från Afghanistan, och många fick avslag och behövde stöd och hjälp i processen. 

Sam Lali pratar med Nabil Dorbane på språkkaféet på Rosa Stationen.

Gör nåt – ge nåt! Hjälp Refugees Welcome Stockholm skala upp vårt arbete för människor på flykt.

Sam pluggar till dokumentärfilmare. Hans engagemang för ensamkommande är starkt, och flera av hans filmer fokuserar på barn som kommit ensamma till Sverige. 

– Jag har gjort en film om fyra killar som utvisades till Afghanistan. Jag har ett annat projekt om en ensamkommande kille som blev boxare. Jag har också startat ett fotbollslag för ensamkommande. Man vill bidra. Jag har mycket kontakter och kan länka ihop folk. 

Läs också om Nasima Naderi som flydde Afghanistan efter att ha blivit skjuten av sin ex-man, och om Haya Rahmani som oroar sig för framtiden.

Vad är bra med denna verksamhet?

– Att det är en mötesplats där man kan träffa nya människor. Man får chans att bygga upp kontakter och öva på svenska. Det är mycket roliga grejer som händer, dans och musik. Den här typen av verksamhet hjälper till med integrationen. Folk som är engagerade i ideella verksamheter är ganska snälla och vill hjälpa.

Önskar att fler engagerade sig

Sam Lali önskar att fler skulle vilja engagera sig i mottagandet av flyktingar till Sverige. 

– Det är människor det handlar om, inte produkter. Det behöver inte vara värsta grejen utan man kan bidra ganska mycket utifrån vad man själv kan.

Hjälp oss värna asylrätten och det värdiga mottagandet – ge en gåva idag! Swisha till 123 28 00 001. 

Fler nyheter