“Alla är lika mycket värda, det spelar ingen roll varifrån man kommer”

Rosa Stationen är ett av naven i Refugees Welcome Stockholms verksamheter. Här samlas människor från hela världen för språkkafé, juridisk rådgivning och barnaktiviteter. 

– Jag blev helt såld, säger Sara Steele som började engagera sig under hösten år 2021.

Sara Steele hjälper till att ta fram maten till eid-festen som hålls på Rosa stationen i början av maj. Hon började engagera sig för Refugees Welcome i oktober. 

– Vi var en grupp från min kyrka som kände att vi ville göra något. Vi kom hit för att kolla läget och jag blev helt såld. Jag ville vara här hela tiden. Jag försöker vara här varje tisdag och hoppar in där det behövs, ibland i köket, ibland i barnhörnan, ibland hälsar jag folk välkommen. 

Sara Steele hjälper till där det behövs. Denna kväll är det eid-fest på Rosa Stationer, och mängder med mat dukas fram till gästerna.

Varför blev du engagerad?

– Jag gillar hur Refugees Welcome ser på människor: alla är lika mycket värda, det spelar ingen roll varifrån man kommer. Det blir som att umgås med sina vänner när man kommer hit. Jag får så mycket energi av att vara här.

Gör nåt – ge nåt! Hjälp Refugees Welcome Stockholm skala upp vårt arbete för människor på flykt.

Spelar spel och pratar om drömmar

Alltifrån fem till 20 personer dyker upp på tisdagarna för att medverka i språkkaféet, den juridiska rådgivningen eller barnhörnan, berättar Sara. Just under denna eid-fest är det ännu fler. 

Utifrån ditt perspektiv, hur verkar det vara att vara ny i Sverige?

– Vi har haft den diskussionen. Om man varken kan svenska eller engelska kan det nog vara skrämmande och ensamt. Man har precis lämnat allt man vet bakom sig. 

Läs också om Nasima Naderi som flydde Afghanistan efter att ha blivit skjuten av sin ex-man, och om Haya Rahmani som oroar sig för framtiden.

Deltagarna pratar också om mycket annat, och lär sig av varandra.

– Vi pratar om vad vi gör på dagarna. Ibland pratar vi om särskilda saker som händer, som semmeldagen. Om drömmar. Ibland spelar vi spel. Förra veckan sa jag nästan inte ett ord för jag var så fokuserad på spelet. Idag har jag precis fått en guidning av en by i Afghanistan via google maps. 

Hjälp oss värna asylrätten och det värdiga mottagandet – ge en gåva idag! Swisha till 123 28 00 001. 

Fler nyheter