Aktion för asylrätt under Stefan Löfvens tal i Almedalen

Aktion-Almedalen-1400-700
Bild från Expressens livesändning.

Under tisdagens tal av statsminister Stefan Löfven (S) arrangerade United Rescue en protestaktion, där #folkkampanjförasylrätt‬ var med för att få upp frågan om asylrätt och en humanitär asylpolitik på agendan.

Gruppen anlände hamnen nedanför scenen där statsministern höll sitt tal i en gummibåt av samma typ som de som återkommande används av människor som flyr för sina liv. Iklädda flytvästar med tydliga budskap på sina ryggar: Bilder på och berättelser från människor som flytt från krig och tvingats göra den livsfarliga färden över Medelhavet.

Se SVT Aktuellts inslag om manifestationen via SVT Play, 9 minuter in i inslaget.

Läs manifestet från United Rescue Aid i sin helhet längst ner i denna artikel.

Aktion-baten-1400-700

 

På plats på första raden framför Stefan Löfven stod idel rosa västar. Refugees Welcome Stockholm volontärgrupp fanns på plats för att med sin närvaro visa vikten av en human asylpolitik.

RV-scenen
Refugees Welcome Stockholms volontärer på plats längst fram under statsministerns tal. Bild och artikel från Aftonbladet.se.

 

Manifestet från United Rescue Aid från aktionen i Almedalen: 
“Under det senaste året har United Rescue Aid assisterat i över 1 000 fall av inkommande rop på hjälp, och därmed räddat livet på över 50 000 människor. United Rescue Aid har utvecklat ett supportteam som koordinerar och komplementerar livräddningsarbetet som volontärerna på plats utför.

United Rescue Aid känner nu behovet av att belysa den nuvarande situationen. Inte många tycks medvetna om att antalet drunkande stiger varje dag. Vi vet det. Vi ser det. Och vi kan inte se på utan att tala om det för våra politiker och medmänniskor.

De nya rutterna är förknippade med ännu större faror. Avstånden är enorma och att transportera folk har blivit om möjligt ännu farligare. I dag har Sverige några av de hårdaste reglerna i Europa – det Europa som tvingar människor att fly över och drunkna i Medelhavet.

Vi i United Rescue Aid kräver att den nya asyllagen rivs upp.

Vi kräver att Sverige står upp för de mänskliga rättigheterna.

Vi kräver att regeringen gör sitt yttersta för att människor på flykt kan hitta en fristad.

Vi kräver att humanitära visum utfärdas och att familjeåterföring skyndas på.

www.unitedrescues.eu”

 

Aktion-media-1400-700
Gruppen samlades vid scenen där statsministern höll sitt tal och delade sedan ut flygblad med manifestet för aktionen.

Fler nyheter