Tina Morad och Refugees Welcome Stockholm tilldelas Raoul Wallenbergpriset!

Tina-morad-wallenbargPriset går till en person som i Sverige arbetar i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser för barn och ungdomar om främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde.

På Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti delas priset ut till Tina Morad och Refugees Welcome Stockholm!

Enligt prismotiveringen har Tina Morad, som representant för Refugees Welcome Stockholm, ”i Raoul Wallenbergs anda visat att varje människa kan göra skillnad”. Hennes arbete för att mobilisera, utbilda och engagera människor skapar meningsfulla möten mellan nyanlända och etablerade ungdomar.

– Jag vill börja med att tacka Raoul Wallenberg Academy, Raoul Wallenberg Differencemakers och den ärade juryn för priset. Jag är djupt hedrad och stolt över att jag och Refugees Welcome Stockholm mottar ett sådant viktigt pris och förtroende, säger Tina Morad, och fortsätter:

– Wallenberg är en heroisk förebild som tog osjälviskt ansvar för sina medmänniskor, det ansvaret är viktigare än någonsin då vi befinner oss i en tid där diskriminering, främlingsfientlighet och rasism normaliseras alltmer och drabbar de mest utsatta i samhället. Vi får aldrig glömma bort hur världen teg när orättvisor skedde under Raoul Wallenbergs tid, precis som nu, när orättvisor sker medan omvärlden fortsätter att blunda för medmänniskor som flyr undan krig och terror.
Wallenberg visade styrka och mod i ett mörkt Europa, samma mörker vill återigen svepa sig över vårt Europa, därför behöver vi arbeta starkare med att förebygga detta mörker.

– Att vårt arbete får detta erkännande har en enorm betydelse. De tiotusentals eldsjälar volontärer som jobbat och jobbar i Raouls anda under flyktingkrisen, det är dem priset går ut till. Och sist men inte minst- de fantastiska rosa hjältar som jobbat med mig – oftast i motvind – det är dem som priset går ut till. Tack!

Läs en intervju med Tina, som är en av Refugees Welcomes grundare, i Dagens Nyheter genom att klicka här.

 

Raoul-Wallenberg-1000-400
Raoul Wallenberg

Fler nyheter