Refugees Welcome Stockholm startar filmklubb!

rws-open-cinemaI biosalongen och i samtalet om film kan nya vänskapsband knytas. I höst bjuder Refugees Welcome Stockholm, i samarbete med Svenska Filminstitutet, in till fyra kostnadsfria filmvisningar där nyanlända och etablerade svenskar får möjlighet att mötas genom kulturen.

– Syftet med RWS Open Cinema är att skapa en mötesplats med filmen som utgångspunkt för samtal. Jag känner inte till något annat projekt som professionellt översätter svenska filmer för biovisning på arabiska, så vi är väldigt glada över att kunna ge möjlighet att se och samtala om film även för nyanlända filmälskare, säger Anna Hagnefur från Refugees Welcome Stockholm (RWS).

Projektet har möjliggjorts genom projektbidrag från Stockholms stads kulturstöd för asylsökande och har som syfte att bidra till både språkinlärning och kulturellt utbyte.

Filmvisningarna kommer att innehålla såväl arabisk film översatt till svenska som svensk film textad till arabiska eller farsi. Filmerna Martha & Niki och Den unge Zlatan, som visas i samarbete med Folkets bio och TriArt, förses med arabisk textning.

– Det känns fantastiskt kul att välkomna RWS Open Cinema till Filmhuset i ett samarbete där vi tillsammans skapar en mötesplats där filmen är utgångspunkten för samtal. Vi hoppas och tror på många nya bekantskaper och intressanta samtal, säger Christina Preisler Schedin från Svenska Filminstitutet.

RWS Open Cinema kommer att visa film på Filmhuset den sista torsdagen varje månad. De filmer som planeras för representerar Sverige i dåtid och nutid, vår landsbygd och vår storstad. Där finns humor och allvar, dokumentär och dröm. Tanken är också att lyfta fram porträtt av våra mest kända och omtyckta, eller omdebatterade, svenskar. Liksom att skildra utanförskap, tillhörighet och viljestyrka.

Inom kort kommer hela filmprogrammet att presenteras, men RWS Open Cinema värmer upp med att visa Den gröna cykeln (Wadjda, وجدة ) på arabiska med svensk text.

Anmäl dig till filmvisningarna via RWS Open Cinemas Facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/rwsopencinema/

Varmt välkommen!

 

Fler nyheter