Ny ledningsgrupp för Refugees Welcome Stockholm

Innan sommaren valdes en ny styrelse för Refugees Welcome Stockholm (RWS), som nu har hunnit ha sina första möten. Arbetet som rullades i gång i augusti har främst haft som huvudfokus att få en långsiktigt hållbar struktur för organisationen Refugees Welcome Stockholm, som startades i ett akut läge och nu ska hitta former för att arbeta även på lång sikt. Som  ett led i det har en ny ledningsgrupp utsetts.

Här kan du läsa mer om RWS ordförande Jakob Grandin och den nya ledningsgruppen i deras egna presentationer av vad de gör till vardags och hur de arbetat inom RWS.

Jakob Grandin, ordförande: 

Jakob Grandin
Jakob Grandin

Hej Medlemmar i Refugees Welcome Stockholm!

Mitt namn är Jakob Grandin. Jag fick i våras den stora äran att bli ordförande för vårt Refugees Welcome Stockholm. Varför? För exakt ett år sedan så fick jag ett samtal från volontären Gulfidan på Centralstationen. Hon behövde hjälp med det arbete som hade inletts på centralen. Hjälp att hitta ett par lokaler. Lokaler bara för natten, nära, där och då, vad som helst fick duga. Efter ett par drag i telefonboken hittade jag något som kanske kunde funka.

Timmar senare pratade vi igen, då var tonen annorlunda. Var som helst hade byts ut mot något större. Vi behöver boende för flera hundra! Hur många får ni in på Nobelberget?

Under ett par veckor förändrades min syn på samhället. Hur vi som civilt organ kan flytta berg, skapa rubriker, ställa om tiden och gå flera varv kring jorden med mänskligheten som samklang. Under en tid tog vi ett steg från vår samtid och blev människa. Vi lyckades få ur oss så mycket kraft, energi, hjärta och medmänsklighet. Vi lyckades stryka streck över redan uppritade fasader och cementerade strukturer. Hjälpte det? Ja! Det gav hopp, tro och samverkan. Det gav framtidens situationer ett ansikte och det gav dagens strukturer betänkelser.

Nu står vi här ett år senare. Med stängda gränser, skeva bestämmelser och en krympande medmänsklighet. Men efter ett år med civilsamhället i rullning, dagordningar fyllda med ansvar, teknologiska integrationsförändringar och nya unika möten, möjligheter och initiativ.

Aldrig har Refugees Welcome Stockholm varit viktigare. Jag tackade ja till uppdraget som ordförande för att jag återigen med min kunskap och erfarenhet kan ta den energin som där och då av er alla som de inledande dagarna intog Centralstationen skapade – och med det motiverade tusentals personer att göra detsamma. Jag tog denna uppgift för att jag kan ta den energin och tillsammans med er göra om det till långsiktighet, motivation och strukturer i organisationen RWS. Därför är jag styrelseordförande i dag och för det vill jag leda denna styrelse.

En styrelse är en trygghet och en röst att lita på. En styrelse är ett organ som förstår, hör, förenklar och fokuserar. En styrelse är din makt, min makt och allas makt. En styrelse får röster hörda.

Den sista augusti inledde vi vårt styrelsearbete. Jag är stolt att ha med mig otroligt kompetenta, kunniga, erfarna, magiska och sympatiska medmänniskor i vår styrelse. Sedan dess har vi arbetat för att i dag kunna påbörja vårt verkställande arbete. Under de fyra tillfällen vi har träffats har vi lärt känna varandra, fattat beslut men framförallt hittat ett sätt att arbeta på genom att välja en ny ledning.

Vårt arbete har utgått från samtal och de workshops med volontärer inom RWS som hölls under våren. Utifrån det har vi skapat en strategi, vision, riktning och mål för Refugees Welcome Stockholms kommande år. Denna kommer att bearbetas ytterligare ett varv tillsammans med vår ledning innan den slutligen presenteras för er alla.

Om en styrelse får röster hörda så får en verkställande saker gjorda. För att vi ska komma framåt och fortsätta vara denna drivna, motiverade, påverkande, förändringsskapande organisation vi är så behöver vi ledarskap, pepp och motivation. Utifrån det har vi sett en fantastisk person i Maria Paulsson, som vi därför har valt att verka som RWS verkställare under det kommande året.

Jag vill tacka Tina Morad och Najma Mohamed för allt det viktiga och magiska arbete som ni gjort som verkställande för RWS. Vi ser fram emot att fortsätta att arbete med er som viktiga grundpelare i vårt då, nu och vår framtid.

Jag lämnar härmed över till Maria Paulsson för att få presentera RWS ledningsgrupp.

Jag tackar för ordet och ser fram emot att driva, utföra och utveckla detta uppdrag tillsammans med er.

Allt gott

Jakob Grandin

 

Maria Paulsson har varit aktiv inom Refugees Welcome Stockholm från början och tar nu över som föreningens verkställare.

– Jag är oerhört hedrad och stolt över att fått förtroendet att bli verkställare. Det känns otroligt roligt att få möjlighet att vara delaktig i arbetet med att utveckla Refugees Welcome Stockholm till en organisation med långsiktiga och strategiska mål, säger Maria Paulsson.

 

Refugees Welcome Stockholms nya ledningsgrupp:

Verkställare: Maria Paulsson

Jobbar som projektledare.

”Jag har varit engagerad i RWS sedan tiden på boendet på Nobelberget förra hösten, därefter arbetade jag framförallt med transport- och boendesamordning på centralen för att sedan vara projektledare för Rosa Stationen.

De senaste åren har samhällsklimatet blivit hårdare, både i Sverige och i övriga Europa; mindre välkomnande och pengar värderas högre än människors liv, åtminstone när det handlar om människor som flyr för sitt liv eller från en situation utan framtid. Jag vill arbeta för att göra skillnad och önskar få vara en del av ett samhälle där humanitet återigen blir viktigt.”

Talesperson: Linn Johansson

Jobbar som gymnasielärare, just nu fackligt och med integrationsfrågor inom utbildningssektorn.

”Mitt engagemang inom RWS startade med Nobelberget och sedan på Centralen. Jag har suttit med i ledningsgruppen och har bland annat varit med i arbetet med att starta upp Rosa Stationen. Jag har ett stort intresse och engagemang i samhällsfrågor och brinner för att frågor kring mänskliga rättigheter och solidaritet blir synliga, och att fler människor vill engagera sig.”

Ekonomiansvarig: Erika Thelin

Jobbar som risk- och kapitalanalytiker.

”Jag började engagera mig inom Rosa Stationen under våren då jag ville göra något för nyanlända i Sverige. Det gav mig mycket och jag kände då att jag ville engagera mig ännu mer. Nu är jag projektledare för Rosa Stationen Birkagården, en verksamhet som jag verkligen brinner för och känner ger väldigt mycket både till deltagare och volontärer. Jag är även ekonomiansvarig i ledningsgruppen, ett uppdrag där jag kan bidra med erfarenheten från mitt yrke och på så vis bidra till utvecklingen av verksamheten.”

Juridikansvarig: Karin Törnell

Juriststudent som arbetat med migrationsrätt både inom ideell och offentlig sektor.

”Mitt engagemang inom RWS startade i höstas på Centralstationen där jag främst gav juridisk rådgivning till de nyanlända. Jag fortsatte sedan engagera mig med den juridiska rådgivningen på Rosa stationen. Jag tycker att alla ska ha rätt att känna till sina rättigheter, därför vill jag arbeta med att göra juridisk information tillgänglig för nyanlända. Jag ser fram emot att få arbeta vidare med att utveckla RWS juridiska verksamhet.”

Integrationsansvarig: Najma Mohammed

Jobbar som verksamhetschef.

”Mitt engagemang började på Centralstationen när människor på flykt sökte sig till Stockholm. Jag kom ner för att lämna strumpor och sedan blev jag kvar. Det ledde sedan till att jag var med och öppnade Nobelberget men även Rosa Stationen. Jag är en driven person som brinner för mänskliga rättigheter och tar gärna fighten mot orättvisor.”

Fler nyheter