Bengt Börjesonpriset till Refugees Welcome Stockholm!

erstaskondal
RWS talesperson Linn Johansson och priskommitténs ordförande Jan-Håkan Hansson.

Refugees Welcome Stockholm har utsetts till mottagare av Bengt Börjesons minne för viktiga insatser inom det sociala området. Ett pris till alla de volontärer som tillsammans skapar historia. Tack!

RWS talesperson Linn Johansson fanns på plats för att ta emot priset och även hålla ett tacktal. I det återberättade hon en volontärs egna ord från det år som har gått sedan organisationen bildades under arbetet med att hjälpa människor som flytt och anlänt till Stockholm.

Juryns motivering:

“Hösten 2015 mötte Sverige, liksom de flesta europeiska länder, ett mycket stort antal flyktingar. Till ett humant mottagande bidrog emellertid inte enbart myndigheternas arbete utan även många frivilligas insatser.

Refugees Welcome Stockholm, vars snabba och resoluta insats kom tusentals nödställda till hjälp, även under mycket pressade förhållanden, visade genom sitt lika praktiska som ideella engagemang på empati, social omsorg och politiskt mod i tider av ökad främlingsfientlighet.

Genom sin tveklösa insats visade Refugees Welcome Stockholm vad som kan åstadkommas när humanitet och handlingskraft går hand i hand. Ett svårt och krävande, men också tacksamt, socialt arbete uträttades på kort tid av hundratals frivilliga.

För denna insats och dess fortsatta betydelse, har vi utsett Refugees Welcome Stockholm till årets mottagare av priset till Bengt Börjesons minne. Deras arbete är ett lysande exempel på socialt arbete i Bengts medmänskliga anda.”

Läs mer om Bengt Börjeson och hans minnespris här!

Här är vår talesperson Linn Johanssons tacktal i sin helhet:

Tack för att jag får vara här idag, och tack för att vi på Refugees Welcome Stockholm får ta emot Bengt Börjesson-priset. Det här priset tas emot av alla de volontärer som är med, och har varit med i vår organisation.

Flera tusen personer har engagerat sig i vårt arbete med att på olika sätt hjälpa människor på flykt, nyanlända. Alla har sin erfarenhet, sin berättelse. Jag vill börja med att läsa för er vad en av våra volontärer Walid har skrivit.

Nu har det gått 1 år sen civilsamhället samlades på Centralen för att hjälpa människor på flykt. Flykt från krig. Flykt från bomber. Flykt från blod. Flykt från rädsla. Flykt från osäkerhet.

Nu har det gått 1 år sen många av Stockholms invånare samlades, enades som en stor stark hand och sträckte ut handen till människorna på flykt och erbjöd mat, kläder, sömn, trygghet, gemenskap, glädje, respekt, hopp, kärlek och säkerhet.

Nu har det gått 1 år sen en av Stockholms invånare gav sin sömn åt en familj på flykt vilka inte fått sova ordentligt på tre veckor. En annan gav mat åt en man som känt konstant hunger, dygnet runt, i en månad.

Nu har det gått 1 år sen en kvinna från Stockholm kramade om en kvinna, som med sin åtta månader gamla bebis varit tvungen att korsa ett hav, i en båt som var överfylld fyra gånger sin kapacitet. På Centralen brast hon ut i gråt eftersom hon inte klarade mer.

Nu har det gått 1 år sen en ungdom lekt och sprungit runt med tre små barn. Barn som inte känt eller sett någon glädje eller skrattat i över två månader. Barn som inte känt någon glädje eftersom det inte funnits något att glädjas över.

Nu har det gått 1 år sen flera personer, varje dag, stod nere vid perrongen till tåget och välkomnade dem till Stockholm, till Sverige, och sa på arabiska: “Oroa er inte. Ni är trygga nu. Ni är i säkerhet. Vi finns här bara för att hjälpa er”

Nu har det gått 1 år sen människor offrade sin sömn, tid, energi, mat, hälsa, jobb och stod vid Centralstationen i 6, 10, 14, 20, 24, 28 timmar med ett mål – att ge så många som möjligt mat, kläder, sömn, trygghet, kärlek, glädje och säkerhet.

Nu har det gått 1 år sen Refugees Welcome Stockholm spontant bildades av Stockholms underbara själar.

Nu har det gått 1 år sen vi skapade svensk historia. Historia som vi alla varit delaktiga i. Historia som kommande generationer kommer att få läsa om, och lära ifrån.

Vårt arbete har fortsatt. De politiska vindarna har förändrats men vårt arbete har fortsatt. Idag arbetar hjälpa nyanlända att känna sig välkomna till Sverige, och till Stockholm. Vi skapar förutsättningar för möten mellan människor och vi fortsätter outtröttligt med att försöka påverka våra makthavare att stå upp för en medmänsklig och generös migrationspolitik.

Tack för priset!

Tack för uppmärksamheten och för det ekonomiska bidraget som hjälper oss att fortsätta vår verksamhet framöver.

Tack!

Fler nyheter