Tre kvällar med Teckna ditt Stockholm

Tre mörka kvällar i november i höstas träffades ett litet gäng etablerade och nyetablerade i Sverige utanför spärrarna på tre olika tunnelbanestationer i Stockholm. De gick tillsammans en liten promenad och pratade om kvarterens kulturhistoria för att sedan samlas för att prova på att teckna med kol.
Tecknarkurs Refugees Welcome Stockholm

Miriam Johannesson och Katarina Bendtz träffades i våras och kom snabbt fram till att de hade en gemensam ambition, att använda konstskapande för att välkomna nyetablerade till sitt nya hemland. De hade både funderat över vad det är som hjälper en att känna sig trygg, välkommen och hemma i en ny miljö. De gick sedan till Refugees Welcome Stockholm för att be om hjälp med finansiering och för att hitta deltagare

– Vi tror att relationer är det viktigaste, först och främst till personer men även till sin fysiska omgivning. När mycket känns nytt, främmande och svårt kanske man inte får så mycket positiva känslor av sin nya stad. Då gäller det att skapa sådana positiva känslor”, säger Katarina.

– När man tecknar är det första man lär sig att betrakta ett föremål noggrant och på så sätt skapar man sig en relation till det. Vi har försökt arbeta utefter detta och fokuserat på processen och inte på resultatet. Jag hoppas att detta har fått alla att känna sig mer trygga och nyfikna i sitt undersökande av objekten vi tecknar. Och jag hoppas att de kan överföra detta på hur de närmar sig sin nya miljö i vardagen också”, säger Miriam.

Tecknarkurs Refugees Welcome StockholmTanken med kursen har också varit att nyetablerade och etablerade svenskar ska kunna träffas på ett prestigelöst sätt där de inte definieras av sina roller som ny eller etablerad, flykting eller inte flykting, utan av att alla ställs inför den roliga utmaningen att försöka teckna. Innan kursen började kontaktade Miriam och Katarina en pedagog på Konstfack som tipsade om vad man kan tänka på för att göra skapa en demokratisk atmosfär.

Två av gångerna har de setts på Konstfack och fått tillfälle att titta på de olika verkstäderna, vilket uppskattades mycket av alla i gruppen. I vår har de bland annat planer på att samarbeta med Nordiska museet, som de varit i kontakt med.

Miriam och Katarina är överens om att det bästa har varit att det varit så positiv och vänlig stämning, att de fått intryck av att de medverkande haft en fin kväll.

Har du en bra idé och skulle vilja driva ett eget projekt inom Refugees Welcome Stockholm? Välkommen! Kontakta oss på info@rwstockholm.se

Fler nyheter