Fullsatt på RWS Open Cinemas visning av prisade “Jätten”

Det var med en stor applåd som publiken i den fullsatta biosalongen på Filmhuset välkomnade visningen av Guldbaggebelönade filmen “Jätten” i söndags. Johannes Nyholms film, i den vänskap och utanförskap är centrala teman, likväl vikten av att ha ett mål att sträva mot, belönades med inte mindre än tre Guldbaggar: Bästa film, Bästa manus och Bästa mask/smink.

RWS Open Cinema
Foto: Fredrik Strandin. På bilden: Christian Andrén

Christian Andrén, huvudrollsinnehavare som spelar autistiska och svårt missbildade Rikard, var på plats i salongen och diskuterade filmen med publiken. Diskussionen, som tolkades till arabiska av Muhammed Barikan, leddes av filmkritikern Emma Gray Munthe. Hon beskrev själv ”Jätten” som förra årets bästa film.

RWS Open Cinema

Det blev en hel del frågor från båda Emma Gray Munthe och publiken kring hur filmningen gick till samt om hur Andrén kunde relatera till filmens Rikard. Andrén berättade hur rollen i ”Jätten” överträffat hans ambitioner inom filmbranschen. Johannes Nyholm upptäckte honom på en webbplattform för statister. När Andrén provspelade hade Nyholm svårt att tro att skådespelaren inte var autistisk på riktigt.

  Jag hade hoppat på en liten roll i någon långfilm. Det sprack i och med den här filmen, sa Andrén och skrattade.

Efter filmvisningen och diskussionen samlades publiken runt fika i foajén.

Foto: Fredrik Strandin
RWS Open Cinema

Anmäl dig till nästa filmvisning

Den 23 april visar RWS Open Cinema filmen ”Dröm vidare” (svenskt tal, textad på dari). Anmäl dig här.

Den 28 maj visas “En kärlekshistoria” (svenskt tal, textad på arabiska). Anmäl dig här.

Mer om RWS Open Cinema

RWS Open Cinema är ett film- och samtalsprojekt startat av Refugees Welcome Stockholm (RWS) i samarbete med Svenska Filminstitutet. En mötesplats för nyanlända och etablerade svenskar som vill se och prata om film. En möjlighet att uppmuntra språkinlärning, kulturellt utbyte och kontaktknytande.

Projektet har möjliggjorts i samarbete med Filmhuset och med stöd av Stockholms stad samt Stockholms läns landsting. Biljetterna är gratis och biljett bokas enligt först till kvarn-principen vid film- och biljettsläpp via evenemangssajten som publiceras i god tid innan visningsdatum.

De filmer vi väljer representerar Sverige i dåtid och nutid, vår landsbygd och vår storstad. Där finns humor och allvar, dokumentär och dröm.

Filmerna visas med start 15:00 i biograf Mauritz på Filmhuset.

Bra att veta

Filmhuset är funktionsanpassat och rullstolsburna kan använda ingången på Brovägen 3. Där finns det en porttelefon som ni ringer till receptionen med och de kommer då och hjälper till. Hörslinga finns i båda salonger.

Barnpassning finns.

Närmaste T-Bana: Karlaplan (klicka på länken för vägbeskrivning till Filmhuset)

Fler nyheter