Migrationsministern är stolt över Sveriges asylpolitik

– Kan inte säga att jag ligger vaken om nätterna, men det är klart att jag brottas med dessa frågor hela tiden.

– 146 000 syrier har fått skydd i Sverige. Sverige har gjort den största humanitära insatsen någonsin. Större än när vi räddade människor med vita bussarna under andra världskriget. Klart att vi ska ta vårt ansvar, och det gör vi mer än någonsin.

– Det gick ju väldigt fort med den nya lagstiftningen. Lagrådet avrådde oss, men jag var övertygad om att vi behövde agera.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) sade så många upprörande och intressanta saker på utfrågningen på Migrationsplatsen i Almedalen på måndagen att vi var tvungna att smälta dem ett par dagar.

– ID-kontroller var politiskt och juridiskt svårt att driva igenom. Allra svårast är att veta när man ska upphöra med dem. Nu gjorde vi det för en månad sen. Antalet asylsökande har inte ökat. De kommer i en takt som vi klarar av.

– Jag gillar inte benämningen stopplag. Det är inte så att det inte kommer några, det kommer 400-500 asylsökande i veckan fortfarande.

– Vi stoppar inte familjeåterföreningar.

Angående processerna i EU gällande unionens fallerade gemensamma asylpolitik och gällande kommuners ansvar att ta emot asylsökande, sade Morgon sådant som gav oss små, små förhoppningar, även om det är svårt att lita på en regering som lade om hela sin flyktingpolitik inom loppet av två månader hösten 2015.

– Vi har redan kompromissat, så är vår position nu i EU-förhandlingarna.

– Alla kommuner måste ta emot, det finns en lag som säger det. Sverige är ett land där vi följer lagar. Det finns några kommunalråd jag behöver prata mer med. Jag kan inte acceptera att någon av ideologiska skäl inte vill ta emot nyanlända. Då får man vara skarp.

Text och foto: Elin Lindén

Fler nyheter