Fullt hus för #pratamed i Almedalen!

På tisdagskvällen arrangerade Refugees Welcome Stockholm två paneldiskussioner, visning av UR-dokumentären Moderland och en biovisning i samarbete med Bygdegårdarnas Riksförbund. En kväll fylld av möjligheter att #pratamed – inte om människor med egen erfarenhet av flykt och att vara ny i Sverige.

Och vilka samtal! Vi är väldigt glada över att ha nästintill fullsatt under paneldiskussionen på Folkets bio Roxy, där Rasha, Omar och Aziz stod på scenen jämte vår fantastiska moderator Alexandra Pascalidou för att #pratamed besökarna om sina erfarenheter. Via videolänk fanns även Shahad med, som flytt från kvinnoförtrycket i Saudiarabien och nu lever som “papperslös” i Sverige.

Omar, Aziz, Rasha och Alexandra på scenen – med Shahad via videolänk.

Det blev ett samtal om svårigheterna i att hitta sysselsättning under den långa väntan på asylbesked, att lära sig svenska och bli en del av det svenska samhället. Men också om att lära sig sitt nya språk via Youtube (!) och att ha starkt stöd från etablerade i Sverige, att hitta nya vänner och en framtid i sitt nya land.

Missade du panelsamtalet? Se vår livesändning via Facebook!

 

Nästan fullsatt på RWS panelsamtal i Almedalen.

Efter vår första paneldiskussion, som kändes så viktig att den drog över tiden, visades Utbildningsradions dokumentär Moderland. Filmen om Moder Mothanna av filmskaparen David Wikdahl hyllades med jubel och applåder från en nästintill fullsatt biosalong.

 

Visning av UR-dokumentären Moderland på Folkets bio Roxy i Almedalen.

Efter filmvisningen fick vi #pratamed Moder Mothanna själv och David Wikdahl, i ett samtal med Refugees Welcome Stockholms Gabriel Mezquida. Som första fråga från publiken kom en ursäkt – från tidningen Norrans chefredaktör, den tidning som var först med att hänga ut Moder Mothanna när mediedrevet gick. “Vi har dragit lärdomar av det här”, lovade Marcus Melinder.

Missade du panelsamtalet? Se det i efterhand via vår livesändning på Facebook!

Missade du visningen? Se David Wikdahls dokumentär Moderland via UR!

 

Panelsamtal med Moder Mothanna, David Wikdahl och Gabriel Mezquida.

Som avslutning på Refugees Welcome Stockholms satsning på att få fler att #pratamed i Almedalen visades Njuta Films kritikerrosade Medan vi lever på storbild vid Almedalsparken. Visningen av filmen, som är med svenskt tal och har textats på arabiska genom vår satsning RWS Open Cinema, skedde i samarbete med Sveriges Bygdegårdar. En fin avslutning på en dag fylld av samtal.

 

Filmvisning av Medan vi lever i Almedalsparken.

 

Läs mer om Refugees Welcome Stockholms satsning på att få deltagarna i politikerveckan att #pratamed direkt berörda här!

Fler nyheter