Ensamkommandes berättelser i fokus när Refugees Welcome Stockholm arrangerar Film utan gränser

Refugees Welcome Stockholm, i samarbete med Svenska Filminstitutet, bjuder in till en heldag med film och samtal om hur man kan använda film för att påverka och nå ut med sin berättelse. Flykt, asyl, inkludering och mänskliga rättigheter står i fokus den 28 oktober på Filmhuset.

Refugees Welcome Stockholm visar kortfilmer av och med ensamkommande ungdomar från Afghanistan, och hyllade dokumentärer från Iran och Sverige.

Vi presenterar samtal med filmskapare, konstnärer, författare, jurister, journalister och aktivister. I foajén ställer vi ut konst, fotografi och böcker.

– Vi ser fram emot en dag fylld av viktig film, och ännu viktigare samtal. Att använda film för att nå ut med sin berättelse och påverka kommer att vara en röd tråd under dagen som vi inleder med kortfilmer av och med ensamkommande ungdomar från Afghanistan. Att fler människor nås av deras berättelser känns i dagsläget akut, säger Anna Hagnefur, projektledare för Refugees Welcome Stockholm.

Vi kommer att visa klipp från David Wikdahls dokumentär, Medborgare, om folkrörelsen Ung i Sverige. Representanter från organisationen som kämpar för ett stopp på utvisningarna till Afghanistan deltar i ett panelsamtal med Viktor Banke, jurist och författare, och Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig flyktingfrågor och migration, Amnesty International. Samtalet leds av journalisten Ivar Andersen.

– Jag kom till Mynttorget strax efter naziattacken. Där fanns unga afghaner som var engagerade men också välplanerade och på ett medvetet sätt drev sin fråga, jag insåg snabbt att något stort var på gång. Jag satte en mygga på talespersonen Fatemeh Khavari och har sedan dess följt ledningen för Ung i Sverige på nära håll. Filmen ”Medborgare” ger en unik inblick i en rörelse som berör dig och mig, säger filmaren David Wikdahl.

Vi gästas också av Moder Mothanna och Andreas Nilsson från den uppmärksammade dokumentären Moderland – om en av Sveriges största terroristjakter, som ledde till att Moder greps felaktigt misstänkt för terroristbrott.

I anknytning till foajén finns en barnhörna för små och stora barn. De kan rita, eller prova på att göra sina egna filmer med hjälp av Historieberättarna. Barnfilm visas på en mindre duk och barnpassning finns hela dagen.

Vi bjuder på kaffe, frukt och eftermiddagslunch. Allt är gratis men antalet platser är begränsade.

Boka din plats här!

PROGRAM – FILM UTAN GRÄNSER – 28/10 12.00 – 20.30

12.10 Perspektiv: kortfilmer

  • Den okända vägen 23 min
    A Place 10 min
    Vi finns inte på jorden 30 min
    DIF Boxing Club 5 min
    Jag kan inte fatta att jag är tillbaka i Afghanistan 5 min

Panelsamtal med Mohsen Yonesi (Den okända vägen), Shafagh Shakeri och Esmat Moderi (A Place), Ajmal Omar (DIF Boxing Club) och Mojje Moosavi, Ahmad Seyar & Amir Mirzaine från Vi finns inte på jorden. Samtalet modereras av filmjournalisten Emma Gray Munthe.

14:15 Paus

Vi bjuder på kaffe eller te, och frukt. Morteza Jamshidi berättar om sina teckningar om flykten till Sverige i foajén.

14:45 Moderland: filmvisning

I november 2015 hamnade Boliden i centrum för en av Sveriges största terroristjakter som kulminerade i att Moder Mothanna greps felaktigt misstänkt för terroristbrott. Vad hände med Moder Mothanna när stormen lagt sig? I David Wikdahl och Jon Lecks dokumentär får vi följa hans väntan på uppehållstillstånd och upprättelse samtidigt som krigets fasor från hemlandet Irak gör sig påminda.

Panelsamtal med filmskaparna David Wikdahl och Jon Leck samt Moder Mothanna och Andreas Nilsson från filmen. Samtalet modereras av Gabriel Mezquida från Refugees Welcome Stockholm.

16:15 Afghansk lunch

Vi bjuder biopubliken på afghansk lunch. I foajén kan man prata med Ali Zardadi om hans bok Ängeln och sparven vid bokbordet, och ta del av Amir Nabizadehs fotografier och Morteza Jamshidis teckningar.

17:15 Medborgare: filmvisning

Filmskaparen David Wikdahl visar klipp ur sin kommande dokumentär Medborgare. Vi får se hur en rörelse tar form med en tydlig talesperson i spetsen. Filmen följer Fatemeh Khavari, Mahmood Rezaie och de andra bakom Ung i Sverige på en resa med ett tydligt mål.

Panelsamtal

Vi diskuterar situationen i Afghanistan, och situationen i Sverige för asylsökande ensamkommande. Ung i Sverige berättar om hur allt började och hur de har jobbat med rörlig bild och sociala medier för att skapa en folkrörelse.

Medverkar gör Fatemeh Khavari, Mahmood Rezaie, Amir Nabizadeh från Ung i Sverige, Viktor Banke, jurist och författare, samt Madelaine Seidlitz jurist och ansvarig flyktingfrågor och migration, Amnesty. Samtalet modereras av journalisten och författaren Ivar Andersen.

18:30 Sonita: filmvisning

Sonita Alizadeh född 1996 i Herat, är en rappare och människorättsaktivist från Afghanistan. Vid sexton års ålder ville Sonitas föräldrar gifta bort henne med en man i femtioårsåldern. Som en protest skrev hon låten Brides For Sale. Dokumentärfilmen av den iranske filmaren Rokhsareh Ghaem Maghami berättar hennes historia. Visningen presenteras i samarbete med Doc Lounge och med stöd av Stockholms Stad.

Panelsamtal

Socionom-studenten Matilda Berglund reste under en månad runt i Iran, och bodde hos sex olika familjer, för att ta reda på hur situationen ser ut för de miljoner papperslösa afghaner som bor där. Matilda arbetar även på ett HVB-hem. 17-åriga Shabana berättar om sitt liv i Afghanistan innan hon flydde till Sverige. Samtalet modereras av Rokibath Alssane, verksamhetsutvecklare från Individuell Människohjälp och Move it.

20.30 Slut

Fler nyheter