Stort intresse för Rosa Stationens informationsmöte

Förra tisdagen hade Refugees Welcome Stockholm ett informationsmöte på Midsommargården vid Telefonplan för de som planerar att engagera sig ideellt. Missade du mötet? Här kan du läsa mer om organisationen och om hur du kan engagera dig!

Varje tisdag och varannan söndag har nya och etablerade svenskar möjlighet att delta i språk- och kulturmöten och på så sätt få nya vänner och nätverk. Denna satsning genomförs av Refugees Welcome Stockholm i samarbete med Föreningen Midsommargården.

Informationsmötet för volontärer inleddes av vice ordförande Hanna Nyberg som berättade om hur allt startade.
– Namnet Rosa Västarna kommer från tiden då Refugees Welcome Stockholm ordnade med sovplatser och förnödenheter till de många asylsökande som kom hösten 2015. Den enda färg som gick att hitta på västarna i så stora kvantiteter var rosa, därav namnet – som fick leva vidare även efter den krisen.

I dag ligger fokus inte på krishantering, även om en beredskap finns om en liknande situation skulle uppstå. Istället sysslar Refugees Welcome Stockholm framförallt med projekt för att främja etablering och integration genom att skapa möten mellan nya och etablerade svenskar.

Tisdagar på Rosa Stationen erbjuder volontärer praktisk hjälp med svenskundervisning som drivs av lärarvolontärer och juridisk rådgivning med hjälp av juriststudenter.

– De som sökt asyl och väntar på besked har inte möjlighet att gå i skolan och då kan vi hjälpa till med att lära dem svenska under tiden, berättade Mohammed Barikan, projektledare på Rosa stationen.

För de som inte är intresserade av just de praktiska sakerna finns också möjlighet att komma till Midsommargården för att ta en fika och lära känna nya människor. Rosa stationen ska fungera som en mötesplats dit man kan komma för att utbyta erfarenheter, ha en trevlig stund och nätverka.

Det finns även en barnhörna som är till för att fungera dels som avlastning för föräldrarna men också för att barnen ska få leka med varandra.
– På tisdagar kan föräldrar, om de vill, lämna barnen hos oss för att få möjlighet att uträtta ärenden eller gå på ett möte. På söndagar är barnhörnan till för hela familjen, då kan föräldrar mötas tillsammans med sina barn och leka ihop, säger Hanna Nyberg, som är en av de ansvariga för barnhörnan.

Söndagarna på Rosa Stationen handlar framförallt om att mötas genom kulturella aktiviteter i workshops eller genom att gemensamt se ett framträdande. Konstnärer och grupper kommer då till Midsommargården för att ställa ut konst, prata eller uppträda och så bjuds det självklart på fika.

Anna El Yafi och Linn Holm som är några av de ansvariga för aktiviteterna på söndagar, berättade om hur integration genom konst har visat sig vara väldigt effektiv. De har bland annat provat på en form av ”speed dejting” för samtal efter att ha sett en föreställning, och bjudit in en filosof som leder filosofiska diskussioner. Till våren utvecklar de även andra samtalsmetoder som ska bidra till att kunna konversera på nya sätt och ge nyanlända chansen att öva på sitt nya språk.

De berättade också att alla typer av volontärer välkomnas och att man själv får välja hur mycket tid man känner att man vill lägga ned. Volontäruppgifter kan till exempel vara att förbereda fika, att hänga upp tavlor, att hjälpa till med läxor, att hälsa och svara på frågor i receptionen eller att genom sitt kontaktnät öppna upp för nya möjligheter för nya i Sverige som saknar egna nätverk.

– Det viktiga är att man känner efter vad man är bra på och vill bidra med. Jag började själv i Refugees Welcome Stockholm med att komma hit och jonglera, eftersom jag jobbar som cirkusartist, säger Linn Holm.

HÄR kan du läsa mer om att vara volontär på Rosa Stationen Telefonplan – och anmäla ditt intresse! 

Refugees Welcome Stockholm har fler projekt där volontärer kan engagera sig, bland annat ett eget fotbollslag – RWS Rosa United, biosatsningen RWS Open Cinema, Rosa Kollo för barnfamiljer och projektet Integration genom aktiv rehabilitering för människor som flytt och som har fysiska funktionshinder. Det finns också alla möjligheter att som volontär gå in med sina egna idéer på små och stora projekt inom Refugees Welcome Stockholm. Har du ett projekt du skulle vilja driva? Kontakta oss på info@rwstockholm.se

Klicka här för att se datum, adress till Rosa Stationen Midsommargården och mycket mer.

Text och foto: Angelica Samarikoff

Fler nyheter