Shona ba shona på manifestation för stoppade utvisningar till Afghanistan

I dag har vi stått upp för ett stopp för utvisningarna till Afghanistan i en manifestation med tusentals deltagare på Sergels torg i Stockholm. En manifestation arrangerad av Ung i Sverige, Vi står inte ut – men vi slutar aldrig kämpa och Elever mot utvisningarna.

Här är talet som Mohammed Barikan från Refugees Welcome Stockholm höll:

“Hej, salaam, vi står inför ett vägval. Det är mycket enkelt. Det handlar i grunden om att vara medmänsklig vilket egentligen borde vara en självklarhet.

Jag heter Mohammed Barikan och är här som representant för organisationen Refugees Welcome Stockholm. Många av er känner redan till oss. Under hösten 2015 när människor på flykt i stor skala dagligen anlände Stockholms centralstation stod vi där i de rosa västarna och tog emot de människor som flytt undan krig och konflikter. Vi erbjöd alla behövande en sovplats och såg till att deras akuta behov och förnödenheter täcktes när myndigheterna inte mäktade med. Idag arbetar organisationens i huvudsak med att inkludera människor i det svenska samhället.

”Öppna era hjärtan” eller ”Mitt Europa bygger inga murar” hörde vi framträdande politiker säga samtidigt som det svenska folket visade mer solidaritet och omtanke än någonsin. Det var en tid när civilsamhället och politikerna kämpade för att hjälpa de människor som kommit hit och för att bevara asylrätten. Idag vänder politikerna oss ryggen. Idag hör vi företrädare för samma partier stänga sina hjärtan och bygga den högsta muren någonsin runt Sverige. Man har svikit medmänskligheten hos det svenska folket, men framförallt svikit de människor som är på flykt, som tog sig till de land som har ansetts vara en av världens största humanitära stormakter.

Många skyller på att integrationen inte fungerar. Till alla där ute som påstår att integrationen inte kan fungera föreslår jag att ni kommer till Rosa Stationen och pratar med våra deltagare där, för hos oss fungerar den mycket bra. Integration handlar inte om att placera människor på avlägsna och isolerade platser från övriga civilsamhället, eller att ge människor tidsbegränsade uppehållstillstånd och minimera rätten till familjeåterförening, eller att dra ut på asylprocesserna och låta mäniskor leva i ett flerårigt vakuum där man i många fall varken får studera eller arbeta.

Förutsättning för att integrationen ska fungera är att man måste ge nyanlända en stabil och trygg tillvaro samtidigt som det måste finnas naturliga mötesplatser mellan nya och etablerade människor i Sverige. Med en samhällsutveckling där både klyftor och segregation har ökat minskar även möjligheterna till naturliga möten mellan nyanlända och etablerade och föreställningen om ett ”vi och dom” samhälle förankras.

Mohammed Barikan

När politikerna pratar om integration så känns det ofta som att det är med en distans mellan verkligheten och den som lägger ordet i sin mun. De vet sällan vad de pratar om. Att som politiskt parti ge upp hoppet om integrationen är att vända framtiden ryggen. Det är att svika människan.

Att som människa bara välja att omge sig med likasinnade som bara bekräftar, aldrig utmanar eller lär dig något nyttigt. Det måste vara onyanserat fattigt. Detta skapar utrymme för en främlingsfientlig rädsla och rasistiska krafter kan legitimera och förankra sitt hat mot andra medmänniskor, som inte är som de själva.

De som inte bär på sorg när de läser och hör om hur vi behandlar unga asylsökande afghaner i det här landet har antingen inte lyssnat eller så bär de redan på ett hat. Regeringen har skapat ett öppet sår i många av oss.

Några minuters promenad här ifrån ligger riksdagshuset där våra folkvalda sitter. Kära politiker, vi vet att ni vet, att ni sviker alla dessa människor som har flytt krig och konflikter. Ni vet att asylprocesserna är ett orättssäkert haveri, ett kaos av oerfarna advokater, okunniga tolkar och användning av vetenskapligt utdömda medicinska åldersbedömningar. Regeringen har lovat alla asylsökande en individuell och rättssäker prövning men med facit i hand är det uppenbart att så inte har varit fallet.

Vi stod här 2015 och sa välkommen. Och vi står här 2018 och säger välkommen. För att vi är medmänniskor som kämpar för medmänsklighet. Vi är Refugees Welcome Stockholm och våra hjärtan är vidöppna. Igår. Idag. Imorgon.

Vi vill stoppa utvisningarna till Afghanistan.”

 

Fler nyheter