RWS: Välkommen till oss för att prata om papperslösa, Stefan Löfven

”De som har fått nej måste lämna landet. Annars har vi ingen trovärdighet i flyktingmottagandet”, säger Stefan Löfven till Dagens Nyheter. I Expressen med rubriken: Statsministerns löfte – ut med de papperslösa.

Skärmdump från artikeln på Expressen.se

Att misstänkliggöra människor som själva flytt från terror, krig och förföljelse genom att koppla samman papperslösa med terrorism är en populism vi inte stillatigande kan acceptera.

Varmt välkommen till oss inom Refugees Welcome Stockholm Stefan Löfven, vi vill gärna träffa dig för att berätta om verkligheten för människor som lever papperslösa i Sverige idag. Vi möter dem, vanliga människor som dig själv, som inte hade turen att födas i ett av världens mest välmående länder.

Vi vet att ingen väljer att leva i detta utsatta skuggsamhälle utan rättigheter och möjligheter, fria för skrupelfria att utnyttja, om inte alternativet vore så mycket värre.

Det här är vanliga människor, Stefan. Gamla, unga, barnfamiljer. Föräldrar som lämnat allt de har för att rädda livet på sina barn. Unga som förlorat sina familjer på vägen hit, eller i kriget de lämnat. Människor med erfarenheter så vedervärdiga att det är svårt att fullt ut ta in.

Vi är många i civilsamhället som inte ställer upp på liknelsen du gör. Vi tycker den är farlig, för vår gemenskap och medmänsklighet. Och för de papperslösa som riskerar att bli stämplade som terrorister.

Kom gärna till oss och prata, eller till någon annan av de många kunniga organisationer som faktiskt möter människorna du inte verkar ha koll på. Vi bjuder på kaffet.

Fler nyheter