“Jag tog nattskiftet” – om en manifestation som är en annan människas verklighet

Almedalen-Aktion-nattskiftet-bat-1000

“Jag tog nattskiftet när vi seglade hem från Almedalen, satt vaken ensam och såg ut över mörka vågor med bara horisont runt omkring. Kunde inte att låta bli att tänka på United Rescue Aids manifestation under Stefan Löfvens partiledartal, där jag och 21 andra körde en autentisk smugglarbåt till Almedalens strand i solidaritet med de som drunknat på vägen till Europa.

Samma gummibåt hade 10 dagar tidigare anlänt till den grekiska ön Lesbos med 29 människor på flykt ombord. Båten var av den typ som smugglarna själva tillverkar och som lämnas på stranden när den fyllt sin funktion, designad för att hålla en gång, en verklig slit-och-släng-båt. Jag har arbetat flera år på vatten, är van vid RIB-båtar, och kan säga att den gick i vattnet som en överlastad motoriserad luftmadrass. Den saknade helt stabilitet och verkade gräva sig ner i vågorna snarare än ta sig över dem. 40 personer ska den modellen kunna ta, enligt smugglarna.

Flytvästarna vi hade på oss var också ihopsamlade från Lesbos stränder. De såg ut som flytvästar brukar, med loggor från Yamaha och andra kända märken, men många saknade helt flytkraft. Smugglare har gjort sig ökända för att tillverka falska flytvästar, fyllda med olika material som alla har gemensamt att de sjunker snarare än flyter om man hamnar i vattnet. Det blir tydligen billigare så. I vissa delar av Turkiet är piratkopiorna det enda som finns att köpa.

Manifestationen skedde när det fortfarande var ljust ute, vädret var fint, sjön var lugn, vi var nära land och ett enormt fartyg från Kustbevakningen låg strax utanför vår färdväg. Ändå var det obehagligt, på platsen där jag satt hade någon annan suttit 10 dagar tidigare och riskerat sitt liv.

Så ett par dagar senare, någonstans nordväst om gotska sandön, försöker jag leva mig in i hur det skulle vara att sitta i gummibåten istället för vår segelbåt. Med vettskrämda barn, människor som inte talar samma språk och inte kan simma, dåligt väder och vågor som slår in över kanterna. Lastad med 40 personer. Det suger till i magen. Blir nästan sjösjuk.

Jag tänker på vad Kustbevakningen sa till oss efter manifestationen. En varning, eftersom vi varit alldeles för många personer i en sjöoduglig båt. No shit.”

Text av Refugees Welcome Stockholms volontär, i segelbåt på vägen från politikerveckan i Almedalen 2016

Läs mer om aktionen här

Almedalen-aktion-nattskiftet-400
Gummibåten med aktivisterna ombord under statsminister Stefan Löfvens tal i Almedalen.

 

Aktion-Almedalen-1400-700

Fler nyheter