Vi vill få Almedalen att #pratamed – inte om

Vet du hur det är att vara ny i Sverige?

Vi på Refugees Welcome Stockholm tycker att det alltför ofta pratas OM istället för MED. Vad händer med en människa som blir kategoriserad enbart som flykting, papperslös eller asylsökande? Vi vill presentera människorna bakom statistiken, som kan dela med sig av sin egen verklighet.

Den 4/7 bjuder vi in till en timmes paneldiskussion i Almedalen under parollen #pratamed – inte om! Fyra människor delar med sig av sina erfarenheter av att vara nyanländ i Sverige. Möt Omar, Rasha, Aziz och Shahad.

#Pratamed Shahad från Saudiarabien som efter år av planering lyckades lura diktaturen och fly kvinnoförtrycket. Som av rädsla för utvisning gått under jorden och lever som ”papperslös”. Med målsättningen att bli programmerare – och springa maraton.

#Pratamed Rasha från Syrien, filmfantasten och dataingenjören som precis fått nytt jobb när hon fick släppa allt och fly. I båt över Medelhavet, till ett Sverige där hon kämpar för att få sin utbildning validerad och sin arbetslivserfarenhet erkänd.

#Pratamed Omar som tvingades lämna sitt jobb som chef på ett rederi för att fly förföljelse i Egypten. Som börjat jobba och skapat sig ett liv i Sverige – men som har känt att livet hamnat på paus i den långa väntan på asylbesked.

#Pratamed Aziz från Syrien, projektkoordinatorn som ännu inte kunnat återförenas med sina föräldrar. Som älskar Sverige och vill informera alla nyanlända om möjligheterna och tryggheten med att vara fackligt ansluten.

Samtalet leds av författaren och journalisten Alexandra Pascalidou.

Dag: 4/7 2017 16:00 – 17:00

Plats: Biograf Roxy, Adelsgatan 39, Visby

Språk: Svenska and English

Här hittar du evenemanget på Facebook

Här hittar du evenemanget i Almedalsprogrammet

Läs pressmeddelandet om #pratamed via Mynewsdesk här

Vad innebär det att vara en av Sveriges mest jagade människor?

Refugees Welcome Stockholm visar David Wikdahls och Jon Lecks dokumentär Moderland som skildrar ett Sverige i förändring när Boliden och Moder Mothanna blev föremål för en av Sveriges största terroristjakter.

Den eftersökte Moder hittades till slut vid sjön i Boliden där han som bäst höll på att göra figurer i snön. Var det verkligen han som var den eftersökte terroristen? Varför levde han öppet med sitt namn på dörren, och vad hände när stormen lagt sig?

Filmvisningen efterföljs av ett samtal med Moder Mothanna och filmskaparen David Wikdahl.

MODERLAND

Dag: 4/7 2017 17:00 – 18:30

Plats: Biograf Roxy, Adelsgatan 39, Visby

Här hittar du evenemanget på Facebook

Här hittar du evenemanget i Almedalsprogrammet

Läs pressmeddelandet om #pratamed Moder Mothanna via Mynewsdesk här!

Hur kan utomhusbio få människor att mötas på nya sätt?

Film är ett sätt att mötas, oavsett bakgrund eller varifrån du kommer. Filmen MEDAN VI LEVER, en universell historia om identitet i rörelse, visas på utomhusbio med svenskt tal och arabisk textning.

Dag: 4/7 2017 21:30 – 23:15

Plats: Plats 550a, Strandvägen 10, 150 meter från Almedalens Hotell, Visby

Arrangör:  Bygdegårdarnas Riksförbund och Refugees Welcome Stockholm

Här hittar du evenemanget på Facebook

Här hittar du evenemanget i Almedalsprogrammet

Läs pressmeddelandet om utomhusbion på Mynewsdesk här!

Läs mer om varför Refugees Welcome Stockholm deltar i politikerveckan i Almedalen här!

Fler nyheter