”Jag kan inte sova på nätterna”

Morteza Jamshidi tecknar sin resa från krigets Afghanistan till tryggheten.

Det är blodfläckar på kvinnans vita slöja. Med sina slutna ögon ser hon nästan fridfull ut. Huvudet är avhugget och ligger på marken. Morteza Jamshidi från Afghanistan minns inte hur gammal han var när han bevittnade avrättningen, han gissar på åtta.

Motivet är från en av de teckningar Jamshidi ställt ut i Östersund och som han tagit med sig till den filmdag Refugees Welcome Stockholm anordnat i Stockholm.

Morteza Jamshidi vid sina konstverk utställda i Filmhuset under Film utan gränser.

Tillsammans visar teckningarna Morteza Jamshidis långa resa från Afghanistan till Sverige. Det är våld, umbäranden, utanförskap. På en av dem ska en människa snart drunkna. Bara fingrarna på ena handen är ovanför vattenytan, ett sista desperat försök att klamra sig fast vid livet. Ett barn på en överfull flotte i bakgrunden vill hjälpa, men kan naturligtvis inte.

– Det här är sådant jag sett på vägen till Europa. Bilderna som far runt i mitt huvud, säger Morteza Jamshidi.

Ett av motiven är från Sverige. En svensk medborgare på promenad längs en gata. Bredvid henne tecknar skuggorna av en nyanländ familj av sig mot husväggen. Det är i den sortens skugglandskap Morteza Jamshidi nu själv befinner sig. Han ska snart fylla 19 och vet inte om han får lov att stanna i Sverige. Han lever med en mycket stark rädsla.

– Jag kan inte sova på nätterna.

Morteza jämte sina konstverk som alla skildrar hans egna upplevelser av flykt.

Om Morteza Jamshidi utvisas till Afghanistan finns ingen där som väntar på honom. Familjen lever sedan en tid i Iran.

– Det är farligt för mig i Afghanistan. Om jag måste åka tillbaka dit ska det vara slut för mig.

Text: Peter Ottsjö
Foto: Cecilia Nordstrand, www.cicci.nu

Se fler bilder av fotograf Cecilia Nordstrand från dagen via Facebook!

Läs samtliga Peter Ottsjös artiklar från Film utan gränser här!

Refugees Welcome Stockholm, i samarbete med Svenska Filminstitutet, bjöd in till en heldag med film och samtal om hur man kan använda film för att påverka och nå ut med sin berättelse. Flykt, asyl, inkludering och mänskliga rättigheter stod i fokus den 28 oktober på Filmhuset.

En dag fylld av samtal med filmskapare, konstnärer, författare, jurister, journalister och aktivister. I foajén ställdes konst och fotografi ut – och böcker fanns till försäljning. I barnhörnan lät Historieberättarna barn och ungdomar göra sina egna stop motion-filmer.

Dagen var kostnadsfri och besökarna bjöds på lunch och fika. Varmt tack till Fazer som bidrog med filmgodis och Spendrups som stod för all dryck under dagen! Även ett varmt tack till Boulebar Rådhuset som bjöd på alkoholfria drinkar till kvällens avslutande mingel.

Se hela dagens program här

Fler nyheter