De som står utanför våra stängda gränser

Sommaren 2016 beslutade våra folkvalda att stänga Sveriges gränser. Förutsättningarna för de människor som redan hade flytt hit försämrades. Familjer splittrades när kraven skärptes.

Flykt från krig och förföljelse fortsätter. Men vad händer med dem som inte hann hit? Var tar de vägen? Hur ser deras verklighet ut, efter flykten som inte tillåts få ett slut? Det vill Refugees Welcome Stockholm berätta mer om.

Rapporter från verkligheten

I dag inleds berättelsen om människorna bakom siffrorna och orden. Om verkligheten i flyktingläger i Europa, om människor som inte tillåts nå tryggheten innanför våra gränser.

Om dem som behöver andrum, trygghet och säkerhet.

Tre av Refugees Welcome Stockholms volontärer befinner sig under februari och mars i flyktingläger i Grekland och Serbien för att arbeta ideellt. De berättar om verkligheten där och vad det innebär både att vara volontär och att leva på flykt.

Elins arbete på Lesbos

Elin Lindén

Här är början av Elin Lindéns berättelse från Lesbos, en av de grekiska öar som tagit emot tusentals människor som flytt över Medelhavet i sjöodugliga gummibåtar.

Elin delar med sig av vardagen i Mytilini på Lesbos, där hon arbetar i flyktinglägret Pikpa. Hon kommer också intervjua människor som kommer i hennes väg som vill berätta om sin egen flykt eller sin syn på EU:s flyktingpolitik. Hemma i Stockholm arbetar hon som samordnare inom socialtjänsten för sociala insatsgrupper och är volontär inom RWS.

Här är Elins första berättelse från Pipka.

 

 

Dag 4 – Flyktinglägret Pipka, Lesbos, Grekland

Medmänsklighet och matlagning 

Det är en lugn eftermiddag på Pikpa och min fjärde dag på Lesbos. Några av barnen cyklar omkring i lägret.

Volontärer från Palestina, Grekland, USA och Sverige leker med en boll bland tallarna vid lekplatsen tillsammans med några som bor i lägret. Fler barn leker vid gungbrädan. Solen har precis försvunnit bakom huvudbyggnaden. Alla verkar lite gladare idag än igår. Det har regnat i några dagar, men i dag kom solen äntligen fram.

Det är oftast en lugn stämning här på Pikpa. Just nu bor 73 personer här varav en tredjedel är barn, och fler väntas den kommande månaden. Pikpa är ett av tre flyktingläger på Lesbos. Alla tre lägren ligger nära Mytilini, som är den största staden på Lesbos med drygt 30 000 invånare. Moria är det största av flyktinglägren, med uppåt 7 000 människor inhysta, vissa inlåsta. På Kara Tepe bor några hundra personer.

Jag är glad efter min arbetsdag, som bland annat bestått av att laga lunch. Om jag hade arbetat på Moria eller Kara Tepe hade min känsla just nu varit en helt annan. Men jag jobbar på Pikpa, som beskrivs som paradiset på jorden jämfört med framför allt Moria.

“Personerna som bor på Pikpa är de som av någon anledning inte kan bo i något av de andra lägren. De kan ha fysiska eller psykologiska problem, men det kan också vara barnfamiljer.”

Personerna som bor på Pikpa är de som av någon anledning inte kan bo i något av de andra lägren. De kan ha fysiska eller psykologiska problem, men det kan också vara barnfamiljer.  De flesta sköter sig själva och lagar sin egen mat, men en del kan inte laga mat och till dem lagar vi lunch utifrån de råvaror som donerats till lägret.

Hälsningar, Elin

Stöd flyktinglägret Lesvos Solidarity-Pipka genom att sätta in en slant via Elin Lindén, besök Gofundme-sidan här!

Läs mer om Lesvos Solidarity här!

Läs mer

Grekland:

Serbien:

Fler nyheter