Gott nytt persiskt nyår från Serbien!

I dag firades nouruz, som det egentligen heter, hos Refugees Foundation Serbia i Belgrad. Det persiska nyåret infaller i samband med vårdagjämningen och firar in både våren och det nya året.

Redan igår började förberedelserna. Det skalades bland annat sju sorters nötter och frukt som lades i blöt för att vara färdigt att ätas upp idag. Och så dansades det. Det var stojigt, stimmigt och många skratt!

Bakgrund: De som står utanför våra stängda gränser

Sommaren 2016 beslutade våra folkvalda att stänga Sveriges gränser. Förutsättningarna för de människor som redan hade flytt hit försämrades. Familjer splittrades när kraven skärptes.

Flykt från krig och förföljelse fortsätter. Men vad händer med dem som inte hann hit? Var tar de vägen? Hur ser deras verklighet ut, efter flykten som inte tillåts få ett slut? Det vill Refugees Welcome Stockholm berätta mer om.

Rapporter från verkligheten

Tre av Refugees Welcome Stockholms volontärer befinner sig under februari och mars i flyktingläger i Grekland och Serbien för att arbeta ideellt. De berättar om verkligheten där och vad det innebär både att vara volontär och att leva på flykt.

Det här är början på journalisten Hanna Strids rapporter från Belgrad.

Läs mer

Grekland:

Serbien:

Fler nyheter