Kalla dagar i Belgrad

Dag 20: Belgrad, Serbien

Det har varit några ovanligt kalla dagar i Belgrad. Många fryser, och många är snuviga. Men lunchen är fortfarande varm.

 

I dagarna pågår det en överlämning – från Hot Food Idomeni till BelgrAid Warehouse’s nya kök. Sen igår lagas maten i det nya köket och volontärer från båda grupperna jobbar parallellt för att det ska gå så smidigt som möjligt och inte påverka vare sig mängd eller kvalitet för de som mest behöver maten.

 

 

Text och foto: Hanna Strid

Bakgrund: De som står utanför våra stängda gränser

Sommaren 2016 beslutade våra folkvalda att stänga Sveriges gränser. Förutsättningarna för de människor som redan hade flytt hit försämrades. Familjer splittrades när kraven skärptes.

Flykt från krig och förföljelse fortsätter. Men vad händer med dem som inte hann hit? Var tar de vägen? Hur ser deras verklighet ut, efter flykten som inte tillåts få ett slut? Det vill Refugees Welcome Stockholm berätta mer om.

Rapporter från verkligheten

Tre av Refugees Welcome Stockholms volontärer befinner sig under våren i flyktingläger i Grekland och Serbien för att arbeta ideellt. De berättar om verkligheten där och vad det innebär både att vara volontär och att leva på flykt.

Det här är journalisten Hanna Strids rapporter från Belgrad.

 

Volontärerna delar ut mat till människor i kön hos BelgrAid Warehouse.

 

Läs mer

Grekland:

Serbien:

Fler nyheter